Kranjska klobasa gre v Srbijo!

13. februarja, 2020

Čevapčiči in pleskavice so priljubljena hrana Slovencev. Skoraj vsakdo, ki se odpravi v Srbijo, se veseli dobre hrane. Bo Srbe tudi tako navdušila kranjska klobasa?

Vlada RS je namreč promocijo kranjske klobase umestila v nacionalni razvojni program, tudi s podporo evropskih sredstev. Proizvajalci kranjske klobase, gospodarsko interesno združenje, GIZ Kranjska klobasa so začeli s 3-letnim projektom promocije evropskih shem kakovosti in kranjske klobase z zaščiteno geografsko označbo – na trgu Republike Srbije  (2020-2023).

Zašpiljeno dobra

Gospodarsko interesno združenje proizvajalcev  Kranjske klobase deluje od leta 2005 dalje in  združuje štirinajst certificiranih  proizvajalcev tega vrhunskega  izdelka.  Kot najpomembnejšo vlogo združenja  izpostavljamo nadzor nad kvaliteto Kranjske klobase, prednosti zaščitene geografske označbe in promocijo izdelka višje kakovosti. Promocijske aktivnosti izvajajo neprekinjeno od leta 2008, s ciljem  široke prepoznavnosti tradicionalnega slovenskega živila, ki ga vsi certificirani proizvajalci enotno označujejo z logotipom “Kranjska klobasa-zašpiljeno dobra” in EU simbolom kakovosti” zaščitena geografska označba”.

Vsi proizvajalci proizvajajo Kranjsko klobaso  po natančno predpisani recepturi in potrjenem proizvodnem postopku  – v skladu s Specifikacijo, potrjeno s strani MKGP 324-535/2005/33. Kvaliteta izdelkov in kontrola pri  proizvajalcih se redno izvaja v postopkih notranje kontrole (3-4xletno)  in v postopku zunanje kontrole (najmanj 1xletno). Poimenovanje “Kranjska klobasa” smejo uporabljajo samo certificirani proizvajalci. Prodaja oziroma ponudba “ne-certificiranih” Kranjskih klobas je zakonsko prepovedana.

Certificirani proizvajalci Kranjske klobase

Loške mesnine d.o.o., Škofja Loka
Celjske mesnine d.o.o., Celje
Kodila d.o.o., Murska Sobota
Košaki TMI d.o.o., Maribor
Kras d.o.o., Sežana
Mesarstvo Čadež d.o.o., Visoko
Meso Kamnik d.d., Kamnik
Mesarija Mlinarič d.o.o Lesce
Mesarstvo Podobnik d.o.o., Cerkno
Panvita MIR d.d., Gornja Radgona
Mesarstvo Oblak d.o.o., Žiri
Mesarstvo Blatnik d.o.o., Škofljica
Kmetija Hribar, Kranj
MCL mesni center Luka do.o.o., Križe

 

Vir: GIZ Kranjska klobasa

(Visited 95 times, 1 visits today)