Kapucinke – za okras ali začimbo?

27. oktobra, 2019
Igor Fabjan, foto: Igor Fabjan

Kapucinke  (Tropaeolum majus), plazeče trajnice se pojavljajo v marsikaterem vrtu ali kot lončnica celo na balkonu oziroma okenski polici.

Večina jih goji zaradi privlačnih velikih cvetov rdeče, oranžne, rumene ali bele barve. Cvetovi imajo nenavadno obliko, nekakšen cvetni podaljšek, zaradi katerega spominjajo na kapo ali meniško kapuco in od tod naj bi izviralo tudi slovensko ime.

Prikupne rastline s skoraj okroglimi listi na dolgih pecljih pa še zdaleč niso le za okras! S pridom jih lahko uporabimo tudi v kuhinji. Vsi njeni nadzemni deli so užitni. Imajo rahlo poprast okus, spominjajo pa tudi na rukolo ali vodno krešo. Cvetove, liste, stebla in nezrela, kot grah velika semena, lahko dodajamo različnim jedem, katerim želimo pričarati malo ostrejši okus. Listi so mehki, zato so uporabni predvsem za pripravo solat. Najbolje v kombinaciji z listi zelene solate ali radiča.

Cvetove lahko dodamo na koncu, tik pred serviranjem, saj imajo lep dekorativen videz. Po okusu pa so enaki listom. Kot dekoracijo jih lahko dodamo praktično vsaki jedi, od juh, skutinih namazov pa do različnih omak. Peclji in semena so bolj čvrsti, zato jih lahko zakuhamo v juhe ali omake. Cvetne popke in semena lahko tudi vlagamo v kis ali olje. Po videzu in okusu spominjajo na kapre. Kapucinke vsebujejo precej vitamina C in kot naravni antibiotik  ugodno vplivajo na imunski sistem.

Rastline izvirajo iz goratih predelov Srednje in Južne Amerike, kjer kot trajnice rastejo samoniklo. Pri nas jih je običajno potrebno zasaditi vsako leto znova.  Nadzemne dele rastline nabiramo nekje od konca aprila pa do prve zmrzali.

 

 

 

(Visited 24 times, 1 visits today)