Tokrat rešujemo dileme o tem, kam shranjevati določena živila – v hladilnik ali v omaro.
1. Kečap
HLADILNIK: Kislost, ki kečapu dajejo paradižniki in sol, omogoča daljši rok trajanja, ki pa je odvisen tudi od blagovne znamke in sestavin. Kljub temu večina proizvajalcev priporoča, da kečap hranimo v hladiniku, kjer bo ostal svež od šest do devet mesecev.
2. Pekoče omake (Tabasco)
OMARA: Pekoče omake so polne konzervansov, kot sta kis in sol, zato se bakterije v večini omak formulirajo težje. Kot pravijo v podjetju Tabasco, naj bi pekoče omake shranjevali v hladen in temen prostor.
3. Nutella
OMARA: Na deklaraciji piše, da Nutelle ne smemo hladiti, ali jo dajati v mikovalovno pečico, a je vseeno bolje, da jo hranimo na hladnem.
4. Sojina omaka
HLADILNIK: Mlečna kislina v omaki zavira rast bakterij, zato ni nič narobe, če sojino omako shranite v omarico ali shrambo (dokler ne dodate vode, s katero jo razredčite). Ampak, glede na številne podatke, hranjenje v hladilniku pomaga ohranjati njen okus in kakovost.
5. Majoneza
HLADILNIK: Kislina limone pomaga zmanjšati rast bakterij, vendar majoneza še vedno vsebuje jajca in mlečne izdelke, kar pomeni, da jo moramo po odprtju dati v mrzel prostor.
6. Med
OMARA: Naravne lastnosti medu v veliki meri omogočajo, da ima neomejen rok uporabe. Če pa želimo ohraniti kristalizacijo, potem je priporočljivo, da med shranjujemo pri sobni temperaturi v zapečateni posodi.
7. Zenf
OMARA: Nobena od sestavin v večini gorčice se ne pokvari. Torej – če vam zenf ni všeč mrzel, ga lahko mirne vesti pospravite v omaro.
8. Kis
OMARA: Zaradi naravne kisline, ima kis izredno dolg rok uporabe. Lahko se zgodi, da bo sicer spremenil barvo, vendar bo še vedno užiten.