Kam shranjevati stvari – v hladnilnik ali v omaro?

30. junij, 2017

Tokrat rešujemo dileme o tem, kam shranjevati določena živila – v hladilnik ali v omaro.

1. Kečap

tomatoes-1448361_960_720

HLADILNIK: Kislost, ki kečapu dajejo paradižniki in sol, omogoča daljši rok trajanja, ki pa je odvisen tudi od blagovne znamke in sestavin. Kljub temu večina proizvajalcev priporoča, da kečap hranimo v hladiniku, kjer bo ostal svež od šest do devet mesecev.

2. Pekoče omake (Tabasco)

tabasco-1754420_960_720

OMARA: Pekoče omake so polne konzervansov, kot sta kis in sol, zato se bakterije v večini omak formulirajo težje. Kot pravijo v podjetju Tabasco, naj bi pekoče omake shranjevali v hladen in temen prostor.

3. Nutella

nutella-2064069_960_720

OMARA: Na deklaraciji piše, da Nutelle ne smemo hladiti, ali jo dajati v mikovalovno pečico, a je vseeno bolje, da jo hranimo na hladnem.

4. Sojina omaka

seasonings-72790_960_720

HLADILNIK: Mlečna kislina v omaki zavira rast bakterij, zato ni nič narobe, če sojino omako shranite v omarico ali shrambo (dokler ne dodate vode, s katero jo razredčite). Ampak, glede na številne podatke, hranjenje v hladilniku pomaga ohranjati njen okus in kakovost.

5. Majoneza

HLADILNIK: Kislina limone pomaga zmanjšati rast bakterij, vendar majoneza še vedno vsebuje jajca in mlečne izdelke, kar pomeni, da jo moramo po odprtju dati v mrzel prostor.

6. Med

honey-823614_960_720

OMARA: Naravne lastnosti medu v veliki meri omogočajo, da ima neomejen rok uporabe. Če pa želimo ohraniti kristalizacijo, potem je priporočljivo, da med shranjujemo pri sobni temperaturi v zapečateni posodi.

7. Zenf

mustard-415119_960_720

OMARANobena od sestavin v večini gorčice se ne pokvari. Torej – če vam zenf ni všeč mrzel, ga lahko mirne vesti pospravite v omaro.

8. Kis

eat-384217_960_720

OMARA: Zaradi naravne kisline, ima kis izredno dolg rok uporabe. Lahko se zgodi, da bo sicer spremenil barvo, vendar bo še vedno užiten.

(Visited 14 times, 1 visits today)