Kako brati deklaracije na mesnih izdelkih

30. novembra, 2019

Mesni izdelki so od nekdaj jabolko spora. Nekateri bi povsem brez, drugi bi ga vsak dan, tretji le izbrane izdelke. A najbolj pomembno je, da se naučimo brati deklaracije.

Prvo pravilo je to, da se čim bolj izogibamo predelanim mesnim izdelkom. Pri tistih, ki pa se jim vendarle ne moremo upreti, je dobro upoštevati sledeče nasvete pri branju deklaracije:

  • Oznaka MSM: ta oznaka nam pove, da je meso mehansko separirano. Največkrat se pojavlja pri klobasah, hrenovkah in paštetah. To pomeni, da je velikokrat zmleto skupaj s kostmi, kjer je največji vir antibiotikov, hormonov, težkih kovin in ostalih ‘sestavin’, ki v izdelku niso zaželene.
  • E-ji: Med E-ji, ki jih je polno vsepovsod, se se priporočljivo izogibati: E249, E250, E251 in E252 (vsi ti pomenijo emulgirane nitrate, v prevodu: preveč soli). Posebna pozornost velja pri oznaki E407, ta velja zelo rakotvorno snov. To je naravni rastlinski zgoščevalec, kar pogosto potrošnike zavede. Toda ta ‘naravni’ dodatek se »lepi se na stene črevesja in preprečuje, da bi telo črpalo hranljive snovi, poleg tega pa na zlepljenih delih povzroča drobne ranice iz katerih se razvije rak na črevesju«, kot so zapisali na portalu vemkajjem.si. Prav tako svetujejo izogibanje oznakam: E451, E452 in E453 – gre za rakotvorne nitrozamine in polifosfate, ki škodujejo tako otrokom, kot odraslim.
  • Glutaminat ali glutamat: To je ojačevalec okusa, ki ‘nadomesti’ meso v izdelku oz. drastično zmanjša njegovo vsebnost. S tem proizvajalci znižajo ceno, toda predvsem na račun kakovosti.
  • Izgled mesa: Tudi prvi vizualni vtis zna marsikaj povedati o mesu. Maščobne žilice so dokaz, da je žival dokaj dobro jedla, če teh žilic ni in če z mesa kaplja voda pa je to največkrat dokaz, da so žival ‘hranili’ z rasnim hormonom in antibiotiki.

Vir: vemkajjem.si

(Visited 32 times, 1 visits today)