Kaj jedo ljudje po svetu?

9. novembra, 2017

Dnevna prehrana ljudi variira med posameznimi državami po svetu. Na to vplivajo navade ljudi, lokalna pridelava hrane, razvoj industrije itd. National Geographic se je lotil raziskovanja in predstavil poseben graf, ki pokaže, česa največ pojedo ljudje v posameznih državah in kako se je njihova prehrana spreminjala skozi leta.

graf prehrane

Raziskujte, kako so se vzorci prehranjevanja v svetu spremenili v zadnjih 50 letih. Na desni strani lahko izbirate med posameznimi državami in opazujete prehrambene navade ljudi. Graf prikazuje koliko gramov in koliko kalorij zaužije povprečno ena oseba na dan v določeni državi. Pregledate lahko tudi razčlenitev po kalorijah, če vas zanima, kako se te spremenijo v gorivo in energijo.

Od leta 1961 do leta 2011 se je spremenilo marsikaj. Vnos sladkorja in sladil se je povečal iz zaužitih 54 gramov dnevno na 66 gramov. Uživanje zelenjave je iz 172 gramov dnevno naraslo na 372 gramov, rastlinska olja pa iz 13 gramov dnevno na kar 32 gramov. Povprečno število dnevno zaužitih kalorij se je, v zadnjih 50. letih, iz 2194 kalorij dvignilo za skoraj 700 kalorij na dan. Danes dnevno zaužijemo kar 2870 kalorij!

Koliko mesa pojedo ljudje?

graf meso

V drugem zavihku National Geographic predstavlja tudi graf, ki nam pokaže koliko in katerega mesa ljudje pojedo največ. Z izbiro države si lahko ogledate, kako so se prehranski vzorci spreminjali. Graf nam v tonah pove, koliko mesa smo ljudje pojedli v zadnjih 50. letih. Kalorije in teža zaužitega mesa pa kažejo dnevno porazdelitev.

Svetovna poraba mesa na osebo se je od leta 1961 skoraj podvojila. Ljudje smo v 50. letih pojedli največ morske hrane in sicer kar 392 ton. Morski hrani sledi svinjina, ki smo jo pojedli kar 322 ton. Perutnine smo pojedli 300 ton, govedine 195 ton, najmanj pa ostalega mesa, ki prestavlja 107 ton.

Oba grafa si lahko pogledate na spletni strani www.nationalgeographic.com/what-the-world-eats.

(Visited 15 times, 1 visits today)