Jesenska košarica: Kaki – sladki rekorder

14. oktober, 2016

<![CDATA[

Imenovan tudi zlato jabolko je sadež, ki nam lahko iz ust izvabi rajski – sladkoben, nepoznavalcem pa lahko po pomoti tudi peklensko trpek okus. Trpkost oz. sladkost je odvisna od pravilne zrelosti plodov, razlikuje se med sortami in je odvisna tudi od tega, ali je plod oplojen ali ne.

V novejšem času je na trgu razširjena sorta Vanilija, katere oplojeni plodovi vsebujejo manjšo vsebnost taninov in jih lahko uživamo tudi, ko so še trde konsistence.

Trpkost nezrelih kakijev je posledica visoke vsebnosti taninov, ki pa so v ljudskem zdravilstvu odlični pripomoček pri odganjanju črevesnih zajedavcev, zdravljenje ranic, herpesa in vnetih dlesni.

Zrel kaki je rekorder po vsebnosti sladkorja, prav tako pa zlati sadež vsebuje ogromno beta karotena – predstopnjo vitamina A in številne druge vitamine in rudnine.

Nezrele kakije lahko tudi sušimo v eno izmed najslastnejših vrst suhega sadja, saj se med sušenjem razgrenijo oz. dokončno dozorijo. Popolnoma dozorel in razmehčan kaki je v resnici že pripravljena sadna krema – presna marmelada, ki jo lahko uporabimo pri pripravi številnih sladic.

Matjaž Kološa, uni. dipl. inž. živilske tehnologije

]]>

(Visited 8 times, 1 visits today)