Japonski dresnik – nadloga v naravi, specialiteta v kuhinji

24. aprila, 2019

Japonski dresnik je invazivna tujerodna vrsta. Trajnica, ki zraste dva do tri metre visoko izvira iz Japonske in sodi med 100 najbolj invazivnih rastlin na svetu.

Tujerodne invazivne rastlinske vrste mnogokrat pridejo v naravo in tam izpodrivajo domorodne rastline, rušijo naravno ravnovesje, povzročajo gospodarsko škodo ali celo ogrožajo zdravje ljudi. Japonski dresnik so v Evropo prvi prinesli Nizozemci, leta 1823, kot okrasno rastlino. V Sloveniji ga je bilo moč prvič opaziti leta 1908, ob Savinji v Celju. Leta 1937 se je pojavil tudi v Ljubljani in ob Bohinjskem jezeru. Danes je precej pogost in ga lahko srečamo po vsej Sloveniji, najbolj pogosto ob rekah in potokih, kjer izpodriva naravno rastje ter tako spreminja videz krajine in negativno vpliva na biotsko pestrost.

Za japonski dresnik v Sloveniji velja prepoved sajenja v okrasne ali kakršne koli druge namene, saj se prehitro širi, izkoreniniti pa ga je izredno težko. Pozimi nadzemni deli odmrejo, korenine pa segajo globoko pod zemljo in tako prezimijo. Japonski dresnik v Sloveniji vzcveti konec julija. Ima drobne bele cvetove, ki so združena v socvetja in jih v času cvetenja velikokrat lahko opazimo v zraku, ko jih nosi veter.

In čeprav je japonski dresnik v naravi prava nadloga pa ima tudi svojo koristno plat. Mlada stebla rastline so namreč užitna in v kuhinji prava specialiteta.

Japonski dresnik s panceto in jajcem

Sestavine:

  • 2 žlici narezane pancete
  • 2 pesti mladih poganjkov japonskega dresnika
  • maslo
  • drobnjak
  • sol
  • poper

Priprava:

V ponvi na maslu prepražimo panceto, da postane hrustljava. Dodamo poganjke ter jih pražimo približno dve minuti. Ostati morajo čvrsti, sicer postanejo neokusni. Začinimo jih z drobnjakom, soljo in poprom, na koncu pa dodamo še jajce in pečemo dokler ta ne zakrknejo. Postrežemo s kruhom.

(Visited 55 times, 1 visits today)