Japonska nešplja

8. junij, 2019
Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

Zimzeleno rastlino japonska nešplja poznamo tudi pod imenom lokvat. Izvira sicer iz Kitajske od koder so jo prinesli na Japonsko, kjer jo gojijo že več kot tisočletje. Danes uspeva v vseh deželah z zmerno toplim podnebjem, od Sredozemlja pa do Havajev. Uspeva tudi pri nas na Primorskem, a so sadeži običajno zelo drobni. Zato se pri nas uveljavlja predvsem kot okrasna rastlina.

Drevo zraste do deset metrov. Podolgovati listi v dežnikasto oblikovani krošnji so sprva puhasti potem pa postanejo usnjati. Rastlina je neobičajna predvsem zato, ker cveti jeseni ali celo decembra. Do 2 cm veliki cvetovi so beli ali svetlo rumeni in imajo značilen močan vonj. Iz njih se spomladi razvijejo jajčasti ali okrogli plodovi, ki imajo na vrhu ostanek cvetne čaše kar nakazuje na sorodstvo z jabolki in hruškami. Dozorijo junija.

Foto: Igor Fabjan

Plodovi s tanko oranžno, rumeno ali celo rdečo gladko lupino zrastejo do 5 cm. Sredica je bela ali oranžna, osvežujočega sladkokislega okusa, ki spominja na nekaj med  breskvijo in mangom. Sadež vsebuje do pet velikih pešk.

Prehransko bogate

Japonske nešplje so dober vir vitamina A in C ter kalija in magnezija. Vsebujejo tudi veliko pektina in sladkorjev. Uporabljamo jih lahko podobno kot jabolka. Manj zrele so primerne za peko, najbolje teknejo presne, lahko pa jih predelamo v kompote, marmelade, sirup vino, likerje ali celo žganje. Na Kitajskem iz njih izdelujejo tudi sirup za lajšanje težav z vnetim grlom in blaženje kašlja.

Foto: Igor Fabjan

Japonske nešplje se redko pojavijo v slovenskih trgovinah. Zato le izkoristite priložnost, če jih junija najdete v katerem izmed primorskih parkov… Zanesljivo pa jih boste lahko kupili v Italiji, Franciji ali Španiji.

 

Igor Fabjan

(Visited 4 times, 1 visits today)