<
„Cimet je vsestranska začimba, ki se razume z vsakim okusom in je nepogrešljiv v jogurtih in ovseni kaši z jabolki in mandlji. Popestri tudi okus piščančjega mesa, riža, čajev… Poleg tega ima blagodejen učinek na raven krvnega sladkorja. Ingver je po ayurvedski medicini poznan kot univerzalno zdravilo, pomirja pa predvsem želodčne težave in slabost. Seme kardamoma je kot mali mentol bombonček in njegovo žvečenje je učinkovit naravni osvežilec zadaha. Kurkuma oziroma njena aktivna sestavina kurkumin velja za eno najbolj protivnetnih spojin v naravi. In za konec še o čiliju – ta spodbuja presnovo, deluje protibakterijsko in vpliva na raven endorfinov dobrega počutja,“ pojasni.
Običajno sta juha ali čaj tisto prvo, kar nam pade na pamet, ko se premraženi vrnemo domov. Naj bo juha z dodatkom popra in naj bo čaj šipkov, pa bo učinek zagotovljen.
Med začimbami ima edinole koriander izrazito hladilne učinke, zato ga je v mrzlih dneh bolje zamenjati s kakšno drugo sestavino.]]>

