En mesec brez kave, sladkorja, alkohola, glutena in mlečnih izdelkov

23. septembra, 2017

chip-1618858_640Velikokrat slišimo, da naj bi se za zdravje odpovedali dolečenim razvadam in navadam. Predvsem sladkorju in kavi. Američan Lachlan Brown se je lotil eksperimenta kar na sebi. Kaj se zgodi, če en mesec ne zaužije nobene kave, nobenega piva, nič sladkorja, nič glutena in nobenih mlečnih izdelkov ter jajc?

“Za začetek naj povem, da res rad jem. Ne glede na to, ali gre za zdravo ali nezdravo hrano, pojem veliko,” začne svojo pripoved na spletni strani Ideapod. Po tem, ko je opazil, da se je v pol leta zredil za 7 kg, se je odločil, da je čas za spremembo. “Pol leta sem vsak dan jedel ocvrt krompirček, pil kokakolo in pivo. Zelo nezdravo,” dodaja. Odločil se je za enomesečno razstrupljevalno dieto – brez sladkih pijač, brez sladkorja, brez glutena, brez alkohola, brez kave, brez mleka in mlečnih izdelkov in brez jajc.

Groza prvih dni

“Zame je bila to ogromna sprememba,” pove. Jedel je preproste jedi, iz organskega piščanca, zelenjave, riža, krompirja in sadja. Pil je zeleni čaj. Prve dni je bil ves čas lačen in utrujen. Brez običajne doze kofeina je že zjutraj težko zbrano delal. “A ko sem prebrodil prvi grozovit teden, je šlo na bolje,” poudari.

caesar-246818_640

Pozitivi učinki so se začeli po enem tednu

Po utrujenosti in nezbranosti prvih dni je po enem tednu občutil, da ima precej več energije – in to skozi cel dan. V enem mesecu je izgubil 3 kg, poleg tega pa se je znebil napihnjenosti. Opazil je tud manj nihanj razpoloženja – nima sicer tistega dobrega občutka viška energije po kavi, a hkrati nima občutka utrujenosti in zamegljenosti uma, ko kofein sicer popusti.

Po enem mesecu je na splošno bolj ‘fit’ – vzdrži večje športne napore, izboljšal pa se je tudi njegov spanec. Prehladi in kihanje so izginili, kar pripisuje okrepljenemu imunskemu sistemu.

people-2589176_640

Bo nadaljeval?

Glede na številne dobre učinke na počutje se je odločil, da bo tudi po enem mesecu ‘eksperimenta’ nadaljeval z režimom. Edino pivo si bo privoščil kdaj pa kdaj. Zaveda se, da je napihnjenost pri njem posledica pitja piva, a kljub dobremu občutku v trebuhu v zadnjem mesecu, se pivu ne bo odpovedal za vedno.

 

Vir: IdeaPod

 

 

 

(Visited 51 times, 1 visits today)