Domača priprava sokov

Za pripravo kakovostnih sokov v
svojem gospodinjstvu imamo danes na voljo že kar veliko izbiro
številnih dobrih sokovnikov. Na grobo jih ločimo na ožemalnike,
centrifugalne sokovnike in eno- in dvovijačne sokovnike.
-
Ožemalniki so lahko
ročni ali električni in se uporabljajo za ožemanje citrusov. -
Centrifugalni
sokovniki delujejo na principu centrifugalne sile pri visokih
obratih. So preprosti in enostavni za uporabo, žal pa zaradi
visokih obratov – hitrega vrtenja sita pride do pospešene
oksidacije in uničevanja bioaktivnih snovi. Primerni so za sočenje
sadja in korenaste zelenjave. -
Eno- in dvovijačni
sokovniki so lahko postavljeni horizontalno (nove vrste enovijačnih
sokovnikov, ki so primerni za majhne kuhinje) in vertikalno.
Omenjeni sokovniki delujejo pri nizkih obratih (40 – 100
obratov/minuto), pri čemer ne pride do večjih negativnih sprememb
na kakovosti soka. Vijačni sokovniki so primerni večinoma za vse
vrste sadje in zelenjave, tudi za bolj problematično sočenje sokov
iz listnate zelenjave in žitnih trav. Prednost vertikalnih vijačnih
sokovnikov pa je tudi, da omogočajo pripravo drugih jedi, kot so
maslo iz oreškov, testenine, sladoled in drugo.
Matjaž Kološa, univ. dipl. inž.
živilske tehnologije