Domača priprava sokov

14. aprila, 2016

Za pripravo kakovostnih sokov v
svojem gospodinjstvu imamo danes na voljo že kar veliko izbiro
številnih dobrih sokovnikov. Na grobo jih ločimo na ožemalnike,
centrifugalne sokovnike in eno- in dvovijačne sokovnike.

  • Ožemalniki so lahko
    ročni ali električni in se uporabljajo za ožemanje citrusov.

  • Centrifugalni
    sokovniki delujejo na principu centrifugalne sile pri visokih
    obratih. So preprosti in enostavni za uporabo, žal pa zaradi
    visokih obratov – hitrega vrtenja sita pride do pospešene
    oksidacije in uničevanja bioaktivnih snovi. Primerni so za sočenje
    sadja in korenaste zelenjave.

  • Eno- in dvovijačni
    sokovniki so lahko postavljeni horizontalno (nove vrste enovijačnih
    sokovnikov, ki so primerni za majhne kuhinje) in vertikalno.
    Omenjeni sokovniki delujejo pri nizkih obratih (40 – 100
    obratov/minuto), pri čemer ne pride do večjih negativnih sprememb
    na kakovosti soka. Vijačni sokovniki so primerni večinoma za vse
    vrste sadje in zelenjave, tudi za bolj problematično sočenje sokov
    iz listnate zelenjave in žitnih trav. Prednost vertikalnih vijačnih
    sokovnikov pa je tudi, da omogočajo pripravo drugih jedi, kot so
    maslo iz oreškov, testenine, sladoled in drugo.

Matjaž Kološa, univ. dipl. inž.
živilske tehnologije

(Visited 145 times, 1 visits today)