7-dnevni izziv: popolnoma brez sladkorja!

4. februarja, 2020

Že dolgo prehranski strokovnjaki in zdravniki govorijo o tem, da je sladkor eno najslabših živil za naše telo – sploh, ker ga uživamo prekomerno in v predelani obliki. “Brez sladkorja” pa je hkrati tudi mnogokrat varljiva oznaka na živilih, saj ta namesto sladkorja vsebujejo nadomestke ali več maščobe.

V Sloveniji povprečno pojemo prek 30 kilogramov sladkorja na prebivalca na leto. Kako bi preživeli teden dni popolnoma brez sladkorja?

Jeste preveč sladkorja? >> PREVERITE

Kako se izogniti “skritim pastem”? Sladkor je namreč dodan v mnoga živila, kjer ga ne bi pričakovali, poleg tega pa ga včasih skrivajo celo pod imeni, kot so sirup in podobno. Sladkor spremlja tudi nemalo “mitov“.

Dodan sladkor ni isto kot naravni sladkor, prisoten v sadju

Naravni sladkor v sadju spremljajo vlaknine in hranila, ki upočasnijo njegovo presnovo, zato nas bolj nasiti, hkrati pa hrani dobre bakterije v črevesju. Ko pa je sladkor dodan pijači ali hrani, se absorbira zelo hitro in obremeni jetra, hrani pa slabe bakterije v črevesju. Zato lahko sadje na “dieti brez sladkorja” še vedno uživamo.

Izjema je le nekatero sadje, ki ima res visok delež fruktoze, zaradi česar nam sladkor v krvi po zaužitju zelo hitro naraste. Tak primer je npr. grozdje. Tudi za banane se priporoča zmernost.

Kaj pa suho sadje? V suhem sadju je sladkorja v majhnem grižljaju občutno več kot v svežem. Rozine in datlji imajo do 65 % sladkorja, suhe fige in marelice okoli 50 %, suhe slive manj kot 40 %. Razlika je tudi v glikemičnem indeksu, suhe slive imajo občutno nižjega od rozin npr. Dobra novica je, da suho sadje še vedno vsebuje tudi vlaknine – torej, ni ga treba popolnoma črtati z jedilnika, moramo pa se zavedati, koliko ga pojemo.

Zajtrk brez sladkorja

Večina ljudi pri nas za zajtrk poje nekaj sladkorja. Naj bo to sladka kava, sladki kosmiči, sadni jogurti, pecivo, sladki namazi na kruhu, sok … A, ko poskusite zajtrkovati brez sladkorja, se to pozna takoj – na dnevni energiji! Poskusite lahko z beljakovinskim zajtrkom, npr. jajci. Res pa, da tudi tu velja zmernost zaradi holesterola. Prav tako za vsakodnevni obrok niso priporočljive mesnine. Poskusite lahko s solato s tuno ali lososom, dodate semena, skuto … Popečene polpetke iz cvetače ali fižola so lahko odličen nadomestek kruha.

Za sladko alternativo pa navaden jogurt, ob njem pa sadje, oreške ali arašidovo maslo.

Kaj pa mleko?

Ko črtamo sladkor, veliko ljudi takoj pomisli na kavo brez sladkorja. Mleko pa je v redu? 1/4 skodelice mleka vsebuje približno 3 grame naravnega sldkorja, laktoze. Ga pa telo ne sprejme kot dodan sladkor, tako da ne obremeni jeter. Dodatek mleka ali smetane kavi je v bistvu odličen nadomestek sladkorja.

Pri sojinem ali drugih rastlinskih nadomestkih mleka pa moramo biti pozorni na sestavine – ali imajo dodan sladkor.

Ovseni kosmiči?

Ovseni kosmiči so en najpogostejših zajtrkov vseh, ki se trudijo jesti zdravo. Sobrez sladkorja? Mnogim ga dodajo, a najdejo se seveda tudi taki brez sladkorja. Preverite sestavine! Še to: bolj ko so predpripravljeni (sploh taki za instant rabo), hitreje dvignejo sldkor v krvi.

Sladke pijače, sadni jogurti …

Sladke pijače in sadni jogurti so že znana “past”, v kateri je precej več sladkorja, kot smo včasih mislili. Rešitev je zelo preprosta: namesto pomarančnega soka si v kozarec vode denite nekaj rezin pomaranče in sok pol limone. Namesto, da kupite sadni jogurt, v navadnega dodajte sadje …

 

 

(Visited 63 times, 1 visits today)