6 koristi melone za naše zdravje

6. avgusta, 2019
Kotcha K/Shutterstock

Melona je barvit in sladek sadež brez maščob in z nizko vsebnostjo kalorij, obenem pa vsebuje bistvena hranila, ki pomagajo znižati tveganje za določene bolezni in izboljšujejo naše počutje.

Melona je dobra za lase

Najmočnejša vitamina, ki ju vsebuje melona, sta A in C, ki sta bistvenega pomena za ohranjanje močnih, zdravih las in le četrtina melone zadostuje za priporočen vnos obeh vitaminov. Vitamin A je potreben za proizvodnjo loja, ki ohranja naše lasišče in lase navlažene in zdrave, medtem ko je vitamin C potreben za izgradnjo in vzdrževanje kolagena, ki zagotavlja strukturo kože in las.

Pomaga ohranjati zdravo kožo

Preberite si droben tisk na vaši najljubši kremi za obraz in verjetno boste med sestavinami našli »stabiliziran retinol«, znan tudi kot vitamin A. Raziskave kažejo, da je dokazano, da antioksidant izboljša kožo, poškodovano od sonca, ter popravi, navlaži in stabilizira proizvodnjo kolagena v koži. Medtem ko uporabljate izdelke za nego kože, ki vsebujejo veliko vitaminov A in C, pa je kljub temu pomembno, da vitamine dobite tudi iz hrane.

Ohranja vas hidrirane

Melona ni samo osvežilna, nizkokalorična sladica, njena vsebnost z veliko vode vam pomaga, da se hidrirate, še posebej v vročih poletnih dneh ali po intenzivni vadbi. Vsebuje tudi veliko kalija, elektrolita, ki ga izgubljamo, ko se znojimo.

bergamont/Shutterstock

Je dobra za srce

Vsebuje več sestavin – vlaknine, kalij in vitamin C – ki prispevajo k ohranjanju našega zdravja. Živila z veliko vlaknin pomagajo nadzirati krvni tlak in znižajo LDL, slab holesterol. Samo ena skodelica narezane melone vsebuje 1,5 grama vlaknin ali pet odstotkov dnevne potrebe. Uživanje hrane, ki vsebuje veliko kalija, pomaga znižati krvni tlak in lahko zmanjša tveganje za možgansko kap, nastanek ledvičnih kamnov in ščiti pred izgubo mišične mase in mineralno gostoto kosti.

Pomaga pri prebavi

Melona vsebuje topne in netopne vlaknine, ki skupaj delujejo na zdravje črevesja in pomagajo pri preprečevanju zaprtja ter ohranjanju zdravega prebavnega trakta. Melona in druga hrana z vlakninami delujejo kot hrana za črevesne bakterije. Zdravi prebavni trakt pomaga preprečiti razmere, kot je sindrom razdražljivega črevesa, uživanje prehrane z veliko vlakninami pa tudi zmanjšuje tveganje za raka debelega črevesa.

Zmanjša lakoto

Hrana, ki vsebuje veliko vlaknin nam pomaga, da se počutimo zadovoljni, lažje nadziramo lakoto in pomaga pri uravnavanju telesne teže. Melona ima malo kalorij (približno 60 kalorij v eni četrtini melone) in ne vsebuje maščob in holesterola. Njena sladkost pa lahko pomaga zadovoljiti hrepenenje po nečem sladkem.

(Visited 70 times, 1 visits today)