4 živila, ki dokazano znižujejo holesterol

13. oktober, 2019

Rastlinska živila so znana kot dobra živila za srce in ožilje. Ampak ali obstaja kakšna hrana, ki holesterol znižuje? Da, pravi nova raziskava. Obstajajo kar štiri glavne skupine živil, ki dokazano znižujejo slab holesterol (LDL) in koristijo srcu.

Študija, objavljena leta 2011, predstavlja štiri skupine živil, za katera je bilo dokazano, da zmanjšujejo tveganje za slab holesterol in srčne bolezni.

Ta živila so:

  • oreščki
  • rastlinske beljakovine (tofu, sojino mleko ali drugi mesni nadomestki na osnovi soje, ali iz stročnic, kot so fižol, grah, čičerika ali leča)
  • topne vlaknine kot jih najdemo v živilih ko je oves, ječmen, jajčevci, okra, jabolka, pomaranče ali jagode
  • margarina, okrepljena z rastlinskimi steroli ali “holesterolom podobnim” spojinam, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi, oreščkih in žitih

 

Od leta 2011 je že več vladnih organizacij priznalo prednosti tako imenovane ‘portfolio’ diete, diete za znižanje holesterola, ki jo je sedaj uradno priznalo tudi Evropsko združenje za proučevanje sladkornih bolezni. Dieta priporoča dnevni vnos 42 g oreščkov, 20 g topnih vlaknin, 2 g sterolov in 50 g rastlinskih beljakovin.

Na splošno je analiza pokazala, da upoštevanje diete znižuje skupno raven holesterola, pa tudi trigliceride (ki so najpogostejša vrsta maščob v človeškem telesu), krvni tlak in C-reaktivni protein (ki je pokazatelj bakterijske infekcije). Dejansko je portfolio dieta znižala slab holesterol za 17 odstotkov, tveganje za razvoj koronarne bolezni srca pa v desetletju za 13 odstotkov.

(Visited 15 times, 1 visits today)