10 živil, ki izboljšujejo razpoloženje

7. maja, 2020

Večina nas v stresnih časih za boljše razpoloženje poseže po tolažilni hrani, ki so običajno škrobna hrana in sladkarije. A raziskovalci pravijo, da nam takšna hrana lahko dolgoročno povzroči še več stresa.

Namesto po sladkarijah in škrobnati hrani naslednjič zato raje poskusimo z živili, ki naše razpoloženje lahko dvignejo in prav zares izboljšajo.

Bučna semena

Bučna semena so velik vir kalija, fosforja in cinka, ter predvsem magnezija. Premalo tega pomembnega minerala lahko povzroči glavobol, tesnobo, utrujenost, nespečnost, živčnost in visok krvni tlak.

Zelenolistna zelenjava

Ohrovt, špinača, blitva in druga zelenolistna zelenjava je prav tako bogata z magnezijem.

Jajca

Zlati vir beljakovin – jajca, nam zagotavljajo tudi kalcij, železo, cink, selen, fosfor in vitamine A, D, E in K. Vse to v enem tako majhnem paketu. Živila bogata s selenom dokazano dvigujejo razpoloženje. Poleg jajc, selen najdemo tudi v brazilskih oreščkih in ostrigah.

Korenje in zelena

Korenje in zelena delujeta bolj mehansko. Žvečenje namreč naj bi sproščalo in lajšalo stres.

Ribe

Ribe in morski sadeži, bogati z omega-3  maščobnimi kislinami, lahko pomagajo pomiriti vaše razpoloženje, saj v našem telesu delujejo protivnetno. Študije kažejo, da omega-3 pomagajo varovati nevrone pred škodo, ki jo lahko povzroči kronični stres. Prav tako te maščobne kisline pomagajo pri depresiji in spodbujajo pozitivno družbeno vedenje pri otrocih ter torej lahko pomagajo izboljšati razpoloženje.

Laneno seme

Nekateri menijo, da je laneno seme eno najmočnejših živil. Nekaj raziskav je pokazalo, da lanena semena lahko pomagajo zmanjšati tveganje za srčne bolezni, raka, možgansko kap in diabetes. Prav tako vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin. Storkovnjaki za zdravje pravijo, da laneno seme tudi izboljšuje pozornost, impulzivnost, nemir in samokontrolo pri otrocih, ki imajo ADHD.

Rdeča paprika, papaja in kivi

Kaj imajo ta tri živila skupnega? Vsebujejo več vitamina C, kot pomaranče! Vitamin C pa je pri počutju ključen. Več študij kaže, da vitamin C omejuje stresne hormone. Ljudje, ki naj bi zaužili dovolj C vitamina, naj ne bi kazali pričakovanih duševnih in fizičnih znakov stresa, kadar so izpostavljeni akutnim psihološkim izzivom. Še več, hitreje naj bi se izognili stresnim situacijam, kot ljudje z nizko vsebnostjo vitamina C v krvi.

Polnozrnata živila

Ne glede na to ali jih jeste kot samostojno živilo ali v kruhu, so rjavi riž, kvinoja ali oves zelo koristna živila. Vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, ki telo spodbudijo, da proizvede več serotonina, kemikalije, ki jo poznamo tudi kot »hormon sreče«, torej je prava za izboljšanje razpoloženja. S pridobivanjem serotonina iz kompleksnih ogljikovih hidratov, ki niso tako lahko prebavljivi kot enostavni ogljikovi hidrati, se bo tudi raven krvnega sladkorja bolj stabilizirala.

Črni čaj

Pitje črnega čaja vam bo pomagalo hitreje okrevati od stresnih dogodkov ugotavlja raziskava, ki je preučevala ljudi, ki so šest tednov uživali štiri skodelice čaja na dan. Uživalci čaja so ob koncu preizkusa poročali, da se počutijo bolj umirjeno in so imeli tudi nižji nivo kortizola – stresnega hormona v telesu.

Temna čokolada

Kakavovi flavanoli pomagajo izboljšati razpoloženje in ohranjajo jasne misli, to potrjujejo različne študije, ki še naprej odkrivajo dobre koristi temne čokolade.


Ideja za super kosilo iz sestavin, ki jih imate pri roki.

(Visited 218 times, 1 visits today)