Povezani na vsakem koraku – brezplačne WiFi točke

6. februar, 2017

Hiter tempo življenja, stalna dosegljivost in potrebe po prenosu podatkov so povzročile, da v večini večjih slovenskih mest najdemo prosto dostopne WiFi točke.

Na enostaven in predvsem brezplačen način nam omogočijo, da pridobimo osnovne podatke o samem mestu, brskamo po spletu ali pa se povežemo na družbena omrežja. Evropski ministri so nedavno dosegli tudi načelni dogovor o pobudi za brezplačni internet.

WiFree Ljubljana: brezplačna ena ura na dan

V ožjem središču Ljubljane lahko dostopamo do širokopasovnega brezžičnega omrežja v omrežju WiFree. Uporaba je brezplačna prvih 60 minut v dnevu, za daljši dostop pa lahko kupimo posebno kodo, ki omogoča dostop za 24 ur, 7 dni ali 30 dni. Ne glede na čas uporabe pa lahko nemoteno brskamo po nekaterih spletnih straneh podpornih storitev v mestu, kot so Javni holding Ljubljana, Bicikelj ali Kulturno-informacijski center. Telekom Slovenije, ki storitev omogoča, do 15. marca nudi tudi brezplačno uporabo vsem naročnikom fiksnega in mobilnega interneta.

Lokacijo točk najdemo tukaj wifreeljubljana.si

2(4)Maribor: 2 uri brezplačnega dostopa

V Mariboru najdemo skoraj 40 brezplačnih WiFi točk, razporejenih vzdolž mesta. Posamezna točka lahko sprejme največ 50 uporabnikov, hitrost prenosa pa je omejena na 256 kbit/s. V času 24-ih ur lahko brezplačni dostop koristite dve uri. V sklopu projekta Smart City Maribor so prosto dostopne WiFi točke dostopne tudi na vseh mestnih avtobusih.

Točno lokacijo točk najdemo tukaj google.com/maps

KRANJopen ter iKranj aplikacija

Projekt KRANJopen nudi brezplačen dostop do internetne povezave za občane in turiste v Kranju. Dostop lahko brezplačno koristimo dve uri dnevno, decembra lani pa je bila razvita tudi aplikacija iKranj za pametne telefone. Aplikacija omogoča spremljanje dogodkov, ki jih v mestu prirejajo zavodi, društva in podjetja, ter sporočanje predlogov občanov.

Najbolje pokrita največja mesta

Največ potrebnih oddajnikov in najboljšo pokritost nudijo največja mesta, pri čemer izstopajo Ljubljana, Maribor in Kranj. Korak naprej predstavljajo posebej razvite aplikacije za raziskovanje mesta in neomejen dostop do najuporabnejših spletnih strani.

Obala: središča mest in dodatne informacije za turiste

Na območju Kopra in Izole je na voljo deset brezplačnih WiFi lokacij, ki pokrivajo središče obeh mest. Podobno zasledimo v Piranu, v Ankaranu pa Turistični informacijski center turistom ponuja brezplačni dostop za iskanje turističnih informacij.

3(2)Ostala mesta: če dostopa še ni, je v načrtu

Trendu vedno večje pokritosti s signalom sledijo tudi ostala mesta, pri čemer je predvsem v zadnjih letih moč opaziti izboljšanje dostopnosti. Središča mest so z brezplačnimi WiFi točkami pokrita v Velenju, Tržiču, Postojni, Vodicah, Žalcu, Grosupljem, Trbovljem, Sevnici, Horjulu, Domžalah, Šentjurju, Kamniku, Laškem, Brežicah, Kočevju, Hrastniku, Novem mestu, na Ptuju in na Jesenicah.

V Novi Gorici je na voljo več kot 67 lokacij, prost dostop pa je omogočen tudi na avtobusih mestnega potniškega prometa. V Domžalah so točke prostega dostopa, na katere se je mogoče povezati za dve uri dnevno, označene s posebnimi nalepkami, pokritih pa je tudi nekaj okoliških krajev.

Nekatera mesta prostega dostopa sicer še ne ponujajo, vendar je vzpostavitev omrežja večinoma načrtovana. Sem sodijo Celje, Slovenska Bistrica, Škofja Loka, Logatec in Murska Sobota.

Alternativa (skoraj) vedno obstaja

Kavarne, lokali, knjižnice, turistično informacijski centri, bolnišnice ali nakupovalni centri praviloma ponujajo brezplačne WiFi točke. Za nekatere potrebujete geslo, ki ga pridobite na informacijah ali pri osebju, spet druge so prosto dostopne. Za lažje iskanje primernih lokacij je na voljo tudi on-line aplikacija, ki tovrstne točke prikazuje tudi na zemljevidu.

Povezava je na voljo tukaj: google.com/maps

Kmalu brezplačni internet na javnih mestih?

Ministri za telekomunikacije so decembra lani dosegli načelni dogovor o pobudi za brezplačni internet na javnih mestih v lokalnih skupnostih z evropsko shemo WiFi4EU. 120 milijonov evrov vreden projekt bi zagotavljal brezplačni dostop na javnih mestih, kot so parki, s čimer bi zagotovili dostop do spleta tudi brezposelnim in starejšim. Tukaj je tudi pobuda Wlan Slovenija, katerih vizija je izgradnja odprtega in brezplačnega omrežja po celotni Sloveniji. Trenutno imajo vzpostavljenih 270 aktivnih točk.

 

Kristijan Horvat

(Visited 11 times, 1 visits today)