Slovenija tudi letos med najbolj trajnostnimi destinacijami sveta

5. marca, 2020
Igor Fabjan
Bled, Slovenija

Slovenija tudi letos najboljša trajnostna destinacija v Evropi! Organizator Green Destinations (Zelene destinacije) je objavil zmagovalce posameznih kategorij v okviru vsakoletnega izbora stotih najboljših trajnostnih destinacij za leto 2020 (Sustainable Top 100 Destination).

Tudi tokrat se je Slovenija dobro odrezala, saj je postala zmagovalka v kategoriji Best of Europe. V zaključne izbore se je uvrstilo 21 finalistov. Slovenija je bila razglašena za najboljšo trajnostno destinacijo v Evropi že leta 2018.

Zelene dobre prakse

Nagrado je tokrat prejela Slovenska turistična organizacija (STO) za uvajanje trajnostnih modelov v turizmu na nacionalni ravni in sicer v okviru programa Zelena shema slovenskega turizma skupaj s partnerjem sheme Zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, ter za primere dobrih praks, ki so jih uveljavili v Idriji, na Krasu (Miren), v Mariboru, Bohinju in Monstera Bistroju.

Poleg tega se je Bled s projektom zmanjševanja odpadkov uvrstil na tretje mesto v kategoriji ITB Earth Award, ki nagrajuje vodilne prakse s področja boja proti podnebnim spremembam in degradaciji okolja.

Zmagovalci posameznih kategorij so:

ITB Earth Award – Dutch Quality Coast Delta

Best of Culture & Communities – Douglas Shire, Australia

Best of Nature & Ecotourism – Azores Marine Reserve, Portugalska

Best of Africa – Khoadi//Hoas Conservacy, Namibija

Best of the Americas – Vail, Colorado, ZDA

Best of Asia-Pacific – North East and Yilan Coast, Tajvan

Best of Europe – Slovenija


Razglasitev bi morala potekati na berlinski turistični borzi ITB, ki pa so jo odpovedali, razlog za odpoved je koronavirus.

Uradna podelitev nagrad bo potekala v okviru osrednjega dogodka Global Green Destinations Day 2020 med 6. in 8. oktobrom v turškem mestu Bodrum.

Kandidati za nagrade v prihodnjem letu se lahko na razpise prijavijo do 1.maja.

 

(Visited 92 times, 1 visits today)