Romunsko mesto Turda: izključno električni javni prevoz

27. januarja, 2020
Igor Fabjan

Manjše romunsko mesto Turda je postalo prvo v Romuniji, v katerem imajo izključno električni javni prevoz. S pomočjo evropskih sredstev so kupili dvajset avtobusov na električni pogon. Avtobusi dosežejo hitrost do 80 kilometrov na uro, z enim polnjenjem pa lahko prevozijo 180 kilometrov.

Novi, rdeče obarvani avtobusi so klimatizirani, opremljeni z nadzornimi kamerami, GPS sistemom za spremljanje vozil, potnikom pa nudijo tudi danes že skoraj nepogrešljiv wi-fi. Vgrajene imajo tudi specialne rampe, ki omogočajo dostop invalidom na vozičkih. Vožnjo je mogoče plačevati z elektronsko kartico, katero uporabniki dobijo brezplačno in jo polnijo po potrebi. Za upravljanje z novim sistemom so ustanovili javno službo TUP s katero upravlja mestni svet.

Za projekt so počrpali evropska sredstva

Avtobuse so izdelali v češkem podjetju SOR Bus. Vrednost naložbe je bila 10,6 milijonov evrov. Nakup je bil financiran z evropskimi sredstvi v okviru projekta Načrti za trajnostno mobilnost v mestih (SUMP). Eden izmed ciljev projekta je zmanjšati onesnaževanje s transportnimi sredstvi in oblikovanje do okolja prijaznega sistema javnega prevoza, kot je načrt za električni javni prevoz

Največja znamenitost Turde je rudnik soli

Turda ima okoli 45.000 prebivalcev in leži v osrednji Romuniji v pokrajini Transilvanija. Nekoč je bila pomembno industrijsko središče, danes pa igra vidno vlogo tudi turizem. Največja atrakcija je  rudnik soli, ki je urejen za obiskovalce. Letno ga obišče več kot pol milijona turistov.

 

 

(Visited 58 times, 1 visits today)