Otok Montecristo, ki ga lahko obiščete le 2x letno, je ‘odprt’

5. septembra, 2018
Foto: www.islepark.it

Mislite, da veste, katero je najbolj ekskluzivno mesto v Italiji? Verjetno ste ugibali napačno, saj je to otok, ki je tako zaščiten, da sprejme obiskovalce le dvakrat na leto – in ravno zdaj je ‘odprta’ sezona. 

Otok Montecristo leži v Mediteranskem morju v toskanski provinci Livorno in je del toskanskega arhipelaga, ki je nacionalni park. Naravni rezervat, v katerem so tudi otoki Elba, Giglio in Capraia. Montecristo je znan po neverjetni biodiverziteti rastlinskih in živalskih vrst, zaradi česar je še posebej zaščiten.

Foto: www.islepark.it
Foto: www.islepark.it

Pod strogim nadzorom

Na otoku živijo je 4 osebe, ki zanj skrbijo. Na njem je prepovedan ribolov, promet po morju pa je dovoljen le vsaj  kilometer od obale. Obiskovalci pa imajo dovoljen prihod le dvakrat na leto: med 1. in 15. avgustom ter med 31. avgustom in 31. oktobrom.

Za vstop je treba zaprositi in če dobite dovoljenje, je omejeno tudi območje, kjer se lahko gibljete: to je glavno pristanišče, zaliv Cala Maestra, muzej in Villa Reale. Po pohodnih poteh se lahko podate z vodičem. Na leto lahko otok obišče le 1000 ljudi, med katerimi dajejo prednost znanstvenikom in šolskim skupinam.

 

Vir: LonelyPlanet

(Visited 21 times, 1 visits today)