Okusi, ki nas popeljejo na potovanje: Tajska

8. avgust, 2018

Čar raziskovanja sveta je tudi v okušanju lokalne kulinarike. V svetu pa tudi pri nas je kulinarični turizem v porastu, okusi tipičnih jedi pa nas lahko namesto ali po koncu potovanja ponesejo v daljne kraje …

Sredi poletja smo se podali na takšno kulinarično potovanje. V Sloveniji smo dolgo od tujih specialitet poznali le kitajske in balkanske. Danes je ponudba okusov sveta dokaj pestra, največ v Ljubljani, vse več v obliki ulične prehrane. Vse bolje pa so z eksotičnimi sestavinami založene tudi trgovine, tako da si lahko značilne jedi sveta pripravimo tudi doma. 

Tajska: nori na Pad Thai

Poleg kitajskih in mehiških so v Sloveniji še en ‘hit’ tudi tajske restavracije. Ni jih sicer veliko, so pa priljubljene – predvsem v ulični obliki.

Chicken pad Thai dish of stir fried rice noodles with a contemporary presentation.

Najbolj znana jed iz rezancev je tudi gostom tajskih restavracij pri nas dobro poznani Pad Thai. V njem so poleg rezancev še jajca, tofu, škampi, po navadi piščanec in arašidi. Jed je začinjena s česnom, ribjo omako, riževim kisom, medom, papriko in čilijem, okrašena pa s kalčki.

Sadje ima več okusa

Na Tajskem je, kot v večini Azije, glavna sestavina riž, ki je del vsakega obroka, iz njega pa delajo tudi moko za rezance, žlikrofe in sladice. Jedem specifičen okus dajejo posebne kombinacije začimb, med katerimi so čili, ribja omaka, limonina trava, koriander, ingver …

food-984441_640

Pomembno vlogo v tajski prehrani imajo tudi kokos (kokosovo mleko v zelenjavni juhi je npr. odličnega okusa) in tropsko sadje, ki ga imajo v izobilju. Po izkušnjah našega uredništva je mango na Tajskem čisto drugačen, večji in bolj intenzivnega okusa, pa tudi bolj sladek od manga, ki ga kupimo pri nas. Tudi cenejši. Iz sadja na vsakem korku pripravljajo slastne osvežilne sokove in smoothieje, pa tudi sladice.

mango-2208517_640

V.B.

(Visited 10 times, 1 visits today)