Okusi, ki nas popeljejo na potovanje: Bližnji Vzhod

22. avgust, 2018

Čar raziskovanja sveta je tudi v okušanju lokalne kulinarike. V svetu pa tudi pri nas je kulinarični turizem v porastu, okusi tipičnih jedi pa nas lahko namesto ali po koncu potovanja ponesejo v daljne kraje …

Sredi poletja smo se podali na takšno kulinarično potovanje. V Sloveniji smo dolgo od tujih specialitet poznali le kitajske in balkanske. Danes je ponudba okusov sveta dokaj pestra, največ v Ljubljani, vse več v obliki ulične prehrane. Vse bolje pa so z eksotičnimi sestavinami založene tudi trgovine, tako da si lahko značilne jedi sveta pripravimo tudi doma.

Okusi bližnjega Vzhoda

Kebab je že leta ob bureku glavna nočna malica po koncu zabave, v zadnjem času pa so pri nas doživele pravi razcvet tudi druge dobrote bližnjega Vzhoda.

Falafel – ‘čičerikin polpet’

Falafel Trubarjeva v Ljubljani, najbolj znana po falafel sendviču, ponuja dobrote Libanona, Palestine, Jordanije in Sirije. »V naši ponudbi poleg falafla najdete mnoge druge jedi; številne mezze, arabske zavitke,kvašene fatajerje, polnjene trtine liste, mesne jedi, kot so jagnječji šiškebab, v sezamu paniran skalop, tajin, baklave s pistacijo in rožno vodo, pa namaze, kot so humus, foul iz boba, tipično peteršiljevo solato taboulleh, lečino čorbo in še bi lahko naštevali…,« povedo v Falafel Trubarjeva, kjer lahko arabske specialitete, kot so tahini, sirup iz granatnega jabolka, začimbe in čaj, tudi kupimo.

Foto: Falafel Trubarjeva
Foto: Falafel Trubarjeva

Zaupali so nam tudi recept za domači falafel, za pravo orientalsko vzdušje s trebušnimi plesalkami pa nas vabijo na Trubarjevo.

Recept: Falafel

Za falafel potrebujemo namočeno čičeriko, peteršilj, česen in čebulo. Vse skupaj damo v mešalnik in zmeljemo tako, da nastane groba pasta. Po potrebi dodamo malo vode. Dodamo začimbe (sol, poper, koriander), oblikujemo kroglice in ocvremo v olju. Postrežemo s humusom in svežo ali v kisu vloženo zelenjavo.

 

Libanon: meze in pistacijeva baklava

Kot pove Alja Hafner Taha iz ljubljanske gostilnice Libanonske meze drugi užitki, kjer se streže hrana z in za dušo, so v libanonski in na splošno v Bližnje vzhodni kuhinji tipične meze: »Meze so majhne jedi različnih tekstur in arom, vegetarijanske, mesne, ribje, hladne in tople. V Sloveniji najbolj znani mezi sta Falafel in hummus, obstaja pa še zelo veliko drugih. Naroči se jih več naenkrat in si jih omizje deli in počasi mezi. Sicer bi jim lahko rekli predjedi, ampak lahko same po sebi sestavljajo samostojno zgodbo. Naši gostje se najedo samo z ‘mezenjem’.«

Foto: Libanonske meze in drugi užitki
Foto: Libanonske meze in drugi užitki

Našteje nam še nekaj tradicionalnih jedi: t. i. Meshwi – to so mesne jedi, kot so Shish kebabi (meso na ražnjičih) in Shawarme (arabski kebab). Najbolj priljubljene pa so, kot doda, Hummus (pomaka iz čičerike s tahnijem), falafel (čičerikini ocvrtki), fattoush (sezonska solata s popečenim arabskih kruhom, melaso granatnega jabolka in meto), baba ghannouj (pomaka iz jajčevcev, tahinija, česna, peteršilja in granatnih jabolk) … »Znani smo tudi po pistacijevi baklavi in vrsti drugih aromatičnih arabskih sladicah,« še doda Alja Hafner Taha in nam zaupa recept za ‘babo ganuš’.

Recept: Baba Ghannouj

Foto: Libanonske meze in drugi užitki
Foto: Libanonske meze in drugi užitki

Potrebujemo: 1 kg jajčevcev, 5 žlic tahinija, šopek nasekljanega peteršilja, 5 strokov strtega česna, sok dveh limon, sol po okusu, ekstra deviško olivno olje in granatno jabolko. Cele jajčevce spečemo v pečici, jih olupimo in pustimo, da voda odteče, nato pa jih zmečkamo in zmešamo z ostalimi sestavinami, razen olja in granatnega jabolka. Pomako damo v skledo, jo lično zravnamo z vdolbino v sredini, prelijemo z nekaj olivnega olja in okrasimo z granatnim jabolkom.

 

V.B.

(Visited 12 times, 1 visits today)