Okusi, ki nas popeljejo na potovanje: Mehika

25. julija, 2018

Čar raziskovanja sveta je tudi v okušanju lokalne kulinarike. V svetu pa tudi pri nas je kulinarični turizem v porastu, okusi tipičnih jedi pa nas lahko namesto ali po koncu potovanja ponesejo v daljne kraje …

Sredi poletja smo se podali na takšno kulinarično potovanje. V Sloveniji smo dolgo od tujih specialitet poznali le kitajske in balkanske. Danes je ponudba okusov sveta dokaj pestra, največ v Ljubljani, vse več v obliki ulične prehrane. Vse bolje pa so z eksotičnimi sestavinami založene tudi trgovine, tako da si lahko značilne jedi sveta pripravimo tudi doma. 

Mehika: koruzne tortilje na vse načine

Koruza, fižol, paprika, paradižnik, sladek krompir in čili so bile glavne sestavine prehrane Aztekov in Majev in tudi današnje mehiške jedi so kljub španskemu vplivu še vedno osnovane na njih.

traditional mexican food

Koruzne tortilje, nadevane z različnimi sestavinami in zložene na različne načine (in glede na to različno poimenovane), so dobro poznane tudi vsem gostom mehiških restavracij. Obvezna priloga je pečen fižol, ki ga ima večina Mehičanov vedno na štedilniku. Najbolj značilne salse so rdeča, ki je pekoča, in zelena – gaucamole, ob njiju pa še salsa Pico de Gallo, ki ima posebno strukturo.

Recept: Pico de Gallo

Traditional mexican salsas

Pol avokada narežemo na kocke, v skledo dodamo še 2 skodelici na kocke narezanih paradižnikov, 1/2 skodelice sesekljane čebule, 1/4 skodelice sesekljanih čilijev, 1/3 skodelice sesekljanega peteršilja in 2 žlički limoninega soka. Narahlo zmešamo in začinimo s ½ žličke soli.

V resnici Mehičani raje jedo goveji jezik

Mehiška chilliquenasna domači mizi (Foto: Javier Zermeno)
Mehiška chilliquenasna domači mizi (Foto: Javier Zermeno)

Mehičan Javier pravi, da mehiške restavracije po svetu ne ponujajo ravno tega, kar oni jedo doma. Kot zelo popularne jedi našteje chilaquiles, ocvrte četrtine tortilje, obložene z različnimi omakami in mesom, torto ahogada – sendvič, ‘utopljen’ v pekoči omaki, albóndigas – mesne kroglice, in carne en su jugo – govedina v tomatilo omaki. Najbolj prodajan taco sendvič pa je po njegovih besedah tacos de lengua – z govejim jezikom.

Tequila

cocktail-2511072_640

Tekila je močna alkoholna pijača, ki jo pridobivajo iz fermentiranega soka modre agave (Agave tequilana), ki ga destilirajo v posebnih kotlih. Pijača je dobila ime po kraju Tequila, ki se nahaja okoli 65 km izven Guadalajare in višavja Los Altos na severozahodu mehiške zvezne države Jalisco, od koder naj bi izvirala. Še zanimivost: Mehičani tekilo pijejo počasi, kot viski, je pa res, da je kakovost domače tekile menda povsem nekaj drugega.

V.B.

(Visited 24 times, 1 visits today)