Okusi, ki nas popeljejo na potovanje: Japonska

1. avgusta, 2018

Čar raziskovanja sveta je tudi v okušanju lokalne kulinarike. V svetu pa tudi pri nas je kulinarični turizem v porastu, okusi tipičnih jedi pa nas lahko namesto ali po koncu potovanja ponesejo v daljne kraje …

Sredi poletja smo se podali na takšno kulinarično potovanje. V Sloveniji smo dolgo od tujih specialitet poznali le kitajske in balkanske. Danes je ponudba okusov sveta dokaj pestra, največ v Ljubljani, vse več v obliki ulične prehrane. Vse bolje pa so z eksotičnimi sestavinami založene tudi trgovine, tako da si lahko značilne jedi sveta pripravimo tudi doma. 

Japonska: lično postrežene surove ribe

asian-food-2090945_640

Japonskih restavracij je pri nas vse več, v zadnjih letih je posebej priljubljen suši. Najbolj tipični japonski jedi sta sicer riž in rezanci. Brez riža, kuhanega v vodi ali na sopari, ni japonskega obroka.

Rezanci so vseh vrst; zanimivo je, da so zelo popularni rezanci soba, ki so iz ajdove moke. Tudi na slovenskih Instagram profilih vse večkrat najdemo fotografiran ‘ramen’ – v osnovi so to rezanci v gosti obari.

Ramen
Ramen

Sushi in sashimi sta edinstveni japonski jedi; pri prvi gre za surovo morsko hrano (ali zelenjavo) v riževi rolici, oviti z algami, pri drugi pa za surovo morsko hrano s sojino omako. Ker gre za surove ribe, jih vedno pripravljajo sveže, so pa tudi sicer znani po uporabi zelo svežih sestavin, ki jih porabijo isti dan, kot so jih kupili.

Zelene sladice

Zelo znana suši restavracija pri nas je ljubljanska Sushimama, ki ima v ponudbi tudi kuhane jedi, med drugim tudi znamenito miso juho, pripravljeno iz miso paste (ki je iz fermentirane soje, soli in gob), na meniju najdemo tudi zanimivo sladico – tortico iz zelenega čaja in soje.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična

Na Japonskem iz zelenega čaja in posebej iz matche pripravljajo številne različne sladice, tudi sladoled.

(Visited 10 times, 1 visits today)