Nenavadni kraji: Vinogradi Lanzarote – čarobnost črnih vrtov

9. oktobra, 2018

Regija La Geria je edinstvena kulturna krajina na otoku Lanzarote v Atlantskem oceanu. Polkrožni kamniti zidovi varujejo zeleno vinsko trto pred neusmiljenim vetrom in na prvi pogled si ne morete pomagati, da vas ne bi navdušila ta neskončna zemljišča, ki jih pokrivata črni pepel in ostanki vulkana.

_DSC1429

Vsako mesto kjer raste vinska trta, so pred približno 250 leti ustvarile zgolj človeške roke in vsaka od njih danes prinese do 25 kilogramov grozdja letno, čeprav na otoku zelo redko dežuje. Zaščitena pokrajina pokriva približno 5.250 hektarjev, na kar 3.000 hektarjih pa pridelujejo grozdje. Ta krajina ima zanimivo zgodovino. Med vulkanskimi izbruhi, med letoma 1730 in 1736, je bila celotna pokrajina pokrita s pepelom in lavo. Tisoče hektarjev plodnih kmetijskih zemljišč je bilo takrat izgubljeno pod tri metre debelo plastjo pepela. Ko so vulkani prenehali bruhati, so domačini začeli kopati luknje, da bi prišli do plodne zemlje. Zasejali so trte in drevesa in hitro ugotovili, da je debela plast pepela pravzaprav zelo koristna. Zelo dobro je namreč vpila vodo in hranila jutranjo roso.

Untitled

Jame izkopane za vinske trte so premera 5 metrov in globoke 2 do 3 metre. Korenine se razprostirajo v širokem krogu blizu površine, da lahko absorbirajo čim več vode.

Paleta vin iz krajine La Geria vključuje tradicionalna vina, kot so Malvazija, Listán Negra in Muškat.

Untitled

(Visited 250 times, 1 visits today)