Nenavadni kraji: Veličastni čokoladni griči na Filipinih

11. junija, 2019

Na otoku Bohol na Filipinih najdemo skupino neobičajno oblikovanih hribov. Nekateri jih primerjajo z ženskim oprsjem, spet drugi pa s čokoladnimi tartufi. A v nečem se zagotovo strinjamo vsi – kar težko je verjeti, da je to delo narave in ne človeka.

Število teh manjših hribčkov, imenovanih čokoladni griči, je ocenjeno na več kot 1268. Ta čudna geološka formacija pa pokriva 20 kvadratnih kilometrov. Griči se razprostirajo po celotnem območju mest Bautan, Sagbayan, Bilar in Carmen. Razlikujejo se po svoji velikosti, in sicer merijo vse od 30 do 50 metrov v višino, največji med njimi pa meri celo 120 metrov. Njihovo ime izhaja čokoladne rjave barve, ki jo dobijo v sušnem obdobju. V času mokre sezone pa so grički zaradi trave, lepe zelene barve. Na njih ne raste prav nobeno grmičevje ali drevo.

 

Chocolate Hills overview.JPG
By P199Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Čokoladni griči so geološki spomenik Filipinov že od leta 1997 in so zaščiteno območje. 16. maja 2006 so bili celo predlagani za Unescov seznam kulturne dediščine, a predložitev še ni bila odobrena. Kako so dejansko nastali pa še vedno ostaja skrivnost. Tudi geologi še niso uspeli odkriti njihovega nastanka. Splošno priznana geološka teorija je, da so kepe zemlje nastale zaradi morskega apnenca, ki je ležal na glineni podlagi, ki se je s časom utrjeval in postajal neprepusten. Znanost se še vedno trudi, da bi našli razlago, med tem, ko imajo domačini nekaj svojih teorij. Ena od lokalnih legend pravi, da so se hribi oblikovali zaradi boja med dvema velikanoma, ki je trajala kar več dni. V boju sta se obmetavala s kamni in peskom, ki danes predstavljajo griče. Bolj romantična legenda pravi, da se je Arogo, močan in mladosten velikan zaljubil v preprosto smrtnico Alojo. Njena smrt je povzročila tako močno žalost in neskončni jok da so velikanove solze, ko so padale na tla, izoblikovale pokrajino.

(Visited 61 times, 1 visits today)