Nenavadni kraji: Pisane marmornate jame v Patagoniji

21. marca, 2019

Cuevas de Marmol, imenovano kot najlepše jamsko omrežje na svetu, je v resnici 6000 let stara skalnata skulptura, ki na zunaj sprva ne deluje prav nič posebnega. Skala, ki jo ponekod imenujejo tudi marmornata katedrala, je del polotoka iz trdnega marmorja, obkroženega z ledeniškim jezerom General Carrera, ki se razteza med Čilom in Argentino. Skalnata struktura svoje ime opraviči, ko se spustimo v njene jame, kjer v marmornatih stenah zagledamo čudovite odseve različnih barv.

Različen odsev vode na marmornatih stenah se razlikuje glede na vodostaj, ki ga narekujeta vreme in letni čas. Marmornate jame ponavadi obiskovalce navdušijo prav s svojo edinstveno sposobnostjo, da nenehno spreminjajo svoj videz. V zgodnji pomladi, ko je voda bolj plitva in turkizna, ustvarja svetleč kristalen sij. V poletnih mesecih se nivo vode zviša in obarva v bolj temno moder odtenek, kar jami daje edinstven nenavadni odtenek.

Če želite priti do jam, se morate odpraviti na dolgo in težko pot, ki se začne z letom do čilske prestolnice Santiago. Nato morate potovati 800 milj po glavnih avtocestah do naslednjega velikega mesta Coyhaique, sledi pa še 200-miljska vožnja po grobih makadamskih cestah, ki peljejo proti jezeru. Nazadnje za vstop do jame potrebujete še čoln. Čeprav je pot dolga in zahtevna, se mnogi strinjajo,da je očarljiva lepota jam zagotovo vredna truda.

(Visited 15 times, 1 visits today)