Nenavadni kraji: Otok Onekotan – dom vulkanov

19. maja, 2020
Alt: 321
Avtor: 432

Otok Onekotan je eden izmed  krajev v Rusiji, ki so bolj oddaljeni, podeželski, edinstveni in dih jemajoči celo od njihovih veličastnih turističnih znamenitosti.

Najdemo ga na odročnem grebenu Great Kurile in je dom dvema vulkanoma – Krenitsyn in Nemo. Vulkan Nemo je visok 1019 m, nahaja pa se na severu otoka. Krenitsyn leži bližje južni skrajnosti, njegova višina pa meri 1324 m. Dviga se nad jezerom Koltsevoye in ponuja prav poseben pogled. Zadnjič je izbruhnil v zgodnjih 50-ih. Zdaj oba vulkana mirujeta.

 

OnekotanNASA.jpg
Napis: Test123

By NASA Space Shuttle image STS068-231-54, http://eol.jsc.nasa.gov/http://eol.jsc.nasa.gov/sseop/EFS/lores.pl?PHOTO=STS068-231-54, Public Domain, Link

 

Starodavno ljudstvo, ki je v teh krajih nekoč živelo, je že dolgo nazaj zapustilo območje, a njihove koče še vedno stojijo. Zadnji so na otoku prebivale ruske obmejne straže, ki so bile leta 2005 likvidirane. Od takrat je otok prazen in zapuščen.

Obiskovalci, ki želijo opazovati lepote otoka, morajo biti v dobri fizični formi in potrebujejo dobro opremo. Pot do vrha vulkana možna, a težka. Edina možnost, da pridemo na vrh je pot s čolnom do otoka in nato z čolnom na vesla čez jezero do obale vulkana.

 

Onekotan-Kurile-Islands.jpg
By Dr. Igor Smolyar, NOAA/NODC – http://www.photolib.noaa.gov, Public Domain, Link

(Visited 244 times, 1 visits today)