Nenavadni kraji: drevo, ki raste iz skale

9. maja, 2019
Foto: Kent Kanouse, Flickr

Sredi ceste Interstate 80, ob nekoč železniški progi Union Pacific, med mestom Cheyenne in Laramie, na jugovzhodu ameriške zvezne države Wyoming raste čudovito drevo. Bor, vrste Pinus flexilis, ki je sicer značilna za to območje, a je ta bor vseeno prav poseben. Raste namreč iz skale.

Tree Rock

Ob natančnem pregledu lahko ugotovimo, da raste pravzaprav iz razpoke v skali, zaradi česar je zakržljano in zavito, vendar še vedno močno. To majhno drevo je navdušilo že na tisoče popotnikov, vse od kar je prvi vlak zapeljal po železnici Union Pacific. Stara legenda pravi celo, da so graditelji, ki so gradili železnico čez goro Sherman leta 1867-69, rahlo preusmerili progo, da so šli mimo drevesa. Vlak se je nekoč tu tudi ustavljal in lokomotivski delavci so ga redno zalivali. Kasneje leta 1901 se je železnica premaknila nekaj kilometrov južneje, opuščena trasa pa je postala cesta. Sprva imenovana Lincolnska avtocesta, nato US Highway 30, nazadnje pa Interstate 80.

Drevo je danes obdano z ograjo, ki ga varuje. Poleg njega je zgrajeno celo parkirišče, ki potnikom omogoča, da se varno ustavijo in ga fotografirajo. Nihče ne ve koliko je drevo v resnici staro, a bor te vrste lahko dosežejo tudi 2000 let.

Tree Rock 3

(Visited 24 times, 1 visits today)