To je najmanj obiskana, a osupljiva država v Evropi

18. januarja, 2018

Evropa je polna neverjetno lepih destinacij. In veliko slikovitih krajev je tako skritih, da jih zlahka spregledamo. Ena izmed slikovitih destinacij je zagotovo San Marino, država, ki si kljub majhnosti zagotovo zasluži obisk.

Po podatkih Svetovne turistične organizacije je San Marino v letu 2016 obiskalo le 60.000 turistov, kar je manj obiskov, kot jih je imela katera koli druga evropska država. San Marino je čudovita majhna državica, ki meri le 61 kvadratnih kilometrov in ima 32.448 prebivalcev, kot pravi Svetovni Atlas.

san-marino-1966566_web

Ozemlje San Marina se razteza okrog gore Titano, ki je kljub razmeroma majhni višini (750 m) vidna daleč naokrog. Večji del državice so kmetijska zemljišča, na katerih gojijo različna žita, vinsko trto in sadje. Neposredno na vrhu in tik pod vrhom gore Titano leži glavno mesto San Marino, do katerega vas pripelje žičnica. A neverjetni razgled na oddaljeno morje in Italijo, ki objema državo, ni edini razlog za obisk San Marina. Ne glede na to, kako majhna je država, ima neverjetno zgodovino. Po legendi naj bi republiko ustanovil kamnosek sveti Marino z Raba, ki je v 4. stoletju, v času preganjanja kristjanov pod rimskim cesarjem Dioklecijanom, pobegnil na Apeninski polotok, da bi v tamkajšnjih hribih ustanovil skupnost kristjanov.

Prestolnico San Marino najdemo tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Tam si lahko ogledamo samostan iz 14. in 15. stoletja, gledališče iz 18. stoletja, baziliko iz 19. stoletja in najbolj znana arhitekturna dela San Marina, ki jih najdemo tudi v njihovi zastavi – tri srednjeveške utrdbe Guaita, Cesta in Montale.

San Marino je destinacija, ki je zanimiva vse leto. Ne glede na to, ali je pokrit s snegom ali osvetljen s poletnim soncem, je San Marino destinacija za vsakogar.

(Visited 35 times, 1 visits today)