Najbolj zanimivi vrtovi na svetu

12. aprila, 2020
Najbolj zanimivi vrtovi na svetu

Ne glede na to ali so skriti med zelenjem, sredi mesta ali pa morda ob obrobju, lepi vrtovi vedno navdihujejo popotnike. Nudijo oddih, svež zrak, prijeten sprehod in vpogled v zgodovino, arhitekturo in morda celo zasnovo države.

Spletno mesto wheeliebinstorage.co.uk je naredilo raziskavo in pripravilo seznam najbolj zanimivih vrtov po svetu. „Vrtovi, ki smo jih odkrili z našo raziskavo imajo eno skupno stvar; za njimi je velika zgodba,“ je povedal direktor wheeliebinstorage.co.uk.

Vrt Cosmic Speculation, Škotska

Snail Mound and Snake Mound
Na 30 hektarih v bližini Dumfriesa na jugozahodu Škotske se razprostira 40 vrtov s skulpturami, travnatimi gomilami, mostovi, nenavadnimi oblikami in arhitekturnimi značilnostmi, ki slavijo naravo in osnove fizike. Projekt, ki sta ga zasnovala arhitekturni teoretik Charles Jenks in njegova žena Maggie Keswick, je bil ustvarjen, da bi navdihnil čudeže in pritegnil nasmeh na obraze tistih, ki ga obiščejo. Resnično edinstvene značilnosti vključujejo vodno kaskado, ki opisuje zgodbo o vesolju in teraso, ki prikazuje izkrivljanje prostora in časa, ki ga povzroča črna luknja. Park je sicer zaseben in je za javnost odprt le en dan v letu (naslednje leto 6. maj), ko zbirajo denar za Maggie’s Centre, dobrodelno ustanovo za rakave bolnike, ki je ime dobila po pokojni ženi Charlesa. Število kart je takrat omejeno na 1500 oseb.

Vrt Nek Chand Rock, Indija

Cathedral, from the flipside
Vrt, poznan tudi kot Rock Garden of Chandigarh, je svoje ime dobil po svojem ustanovitelju umetniku Neku Chandu. Njegovo delo je bilo nelegalno, zato je Chand svoj vrt kar 18 let skrival pred oblastjo. 10 hektarov velik vrt vsebuje več kot 2000 skulptur različnih oblik in velikosti, narejenih iz kamnov, ruševin in drugih zavrženih materialov iz uničenih vasi. Vrt je danes priljubljen turistični kraj, ki ga je od njegovega začetka obiskalo že več kot 12 milijonov obiskovalcev.

Botanični vrt Tromsø Arctic-Alpine, Norveška

Arctic-alpine botanic garden

Ta botanični vrt v norveškem mestu Tromsø za raziskovanje ponuja 25 zbirk cvetov in rastlin iz Arktike, Himalaje in Južne Amerike, pa tudi rastlin iz starih vrtov s severa Norveške, ki jih ni mogoče videti nikjer drugje. Najnovejšo zbirko najdemo v južnem delu vrta, ki prikazuje rastline iz Turčije, Libanona, Južne Afrike in Čila. Na severnem delu vrta pa najdemo redke bolj zimske rastline iz Svalbarda.

Cactus Country, Avstralija

Poseben vrt, ki vas vabi na ogled več kot 4000 vrst kaktusov in sukulent, vam ponuja prijeten sprehod po osmih poteh in obiskovalcem pričara okus divjega zahoda. Vrt sta zgradila Jim Hall in njegova žena Julie, potem, ko je Jimov oče začel z majhno zbirko kaktusov v 70. letih. Vrt se z novimi kaktusi še vedno širi in raste.

Sítio Burle Marx, Brazilija

the water feature was brought in from Rio
Zgradil ga je arhitekt Robert Burle Marx ob svoji rezideci v zahodni coni Ria de Janeira. Meri kar 40 hektarov in združuje eno najpomembnejših zbirk tropskih in subtropskih rastlin na svetu. V njem najdemo kar 3500 vrst rastlin. Eden najlepših krajev v mestu v sebi skriva nasad banan, kapelo iz 17. stoletja, ob njem pa najdemo tudi muzej, nekdanjo hišo arhitekta, z 3125 različnimi redkimi umetnostnimi in obrtniškimi predmeti, ki jih je arhitekt zbiral v svojem življenju.

Navpični vrt ob stavbi Acros, Japonska

ACROS Fukuoka 2011
Leta 1995, se je sredi mesta Fukuoka na Japonskem odprlo središče mednarodne, kulturne in informacijske izmenjave Acros. Medtem, ko v notranjosti najdemo galerije in konferenčne dvorane, se na južni strani stavbe nahaja navpični zeleni vrt, ki omogoča obiskovalcem, da se sprehajajo med več kot 50.000 rastlinami in uživajo v mirnem okolju, ki je pravo nasprotje brnečemu mestu.

 

 


Nazaj na kategorijo PO SVETU.

(Visited 485 times, 1 visits today)