Najbolj spektakularni mostovi na svetu

8. februarja, 2020
Foto: Blackout photography, Pixabay

Ti spektakulrni mostovi, že kar neverjetni arhitekturni podvigi, vas bodo zagotovo navdušili.

Mostovi po vsem svetu služijo istemu namenu. Tam so za to, da povezujejo in popotnikom omogočajo raziskovanje. A kljub temu je na svetu nekaj mostov, ki poleg svoje naloge ob prečkanju dajejo tudi posebno vznemirjenje.

Tu je 12 mostov, ki jih morate poznati.

Most za zgodovinarje: Rakotzbrücke, Park Kromlau, Nemčija

Most, ki ga najdemo v parku Azalea and Rhododendron Park Kromlau v Nemčiji, je most, ki spada v skupino hudičevih mostov. Hudičevi mostovi so skupina kamnitih mostov, ki jih najdemo večinoma po Evropi. So mostovi, ki predstavljajo tehnološki dosežek in imajo znamenito zgodovinsko arhitekturo. Prav tako ima vsak izmed njih svojo nenavadno zgodbo, ki jih povezuje z antiko in srednjim vekom. Vzdevek hudičev most je Rakotzbrücke dobil leta 1860. Kot pravi mit, naj bi graditelj prečkal novo zgrajeni most in se žrtvoval v zameno za hudičevo pomoč.

Foto: Herbert2512, Pixabay

Za ljubitelje narave: Most živih korenin, Nongriat, Indija

Nongriat je eden najbolj mokrih krajev na svetu – džungla slapov, čebelnjakov in betlovih palm. Kar sto let se je lokalno ljudstvo Khasi ukvarjalo s sezonskimi rečnimi nalivi in tkalo brvi iz živih korenin indijskega gumija. Umshiang je ena izmed njih – dvonadstropni koreninski most, ki mu napovedujejo zmožnost preživetja kar nekaj sto let in lahko podpira težo kar 50 ljudi naenkrat.

Foto: bijitdutta.com, shutterstock

Če je vaš najljubši predmet fizika … The Rolling Bridge, London, Anglija

Rolling bridge (vrteči most) je bil končan leta 2004 in omogoča dostop do kanala Grand Union v londonskem bazenu Paddington. Arhitekti so idejo za vrteči most dobili iz filma Jurski park. Navdihnili so jih repi dinozavrov, ki jih je ustvaril Stan Winston.

Foto: MACH Photos / Shutterstock.com

Za tiste, ki se ne bojite višine … Vrvni most Inka, reka Akpurimac, Peru

Q’eswachaka, eden zadnjih preživelih mostov Inka, se čez kanjon Akpurimaca razteza že več kot 500 let. Vsak junij se domačini zberejo, odvežejo most in iz lokalne ishu trave naredijo novega. Starodavni obred izgradnje mostu nato praznujejo s tradicionalno pesmijo in plesom.

Foto: Bchyla, Shutterstock

Za tiste na dveh kolesih … Webb Bridge, Melbourne, Avstralija

Ljudstvo Gunditjamara že več kot 6000 nabirajo jegulje v jezeru Kondah v državi Viktorija in za lovljenje uporabljajo poseben sistem kanalov in pasti. Prav ta sistem pasti pa je služil kot navdih za most Webb, ki ga najdemo v Melbournu. Zasnoval ga je svetovno znani industrialec Robert Owen. Most je najbolje raziskati s kolesom.

Foto: Robyn Mackenzie, Shutterstock

Sprehod skozi nebo: Viseči most Charlesa Kuonena, Zermatt, Švica

S 500 metri dolžine je viseči most Charlesa Kuonena v Švici eden izmed najdaljših visečih mostov na svetu. Most se dviguje 85 metrov nad breznom. Je sestavni del pohodniške poti med Zermattom in Grächenom in omogoča pravljični pogled na goro Matterhorn. Most ima vgrajen tudi poseben sistem, ki preprečuje nihanje.

Foto: Napat Aor70, Shutterstock

Za romantične duše … Most vzdihljajev, Benetke, Italija

Most vzdihljajev velja za najbolj romantični most v Benetkah. Pesniki in slikarji ga že stoletja opevajo, gondolerji pa trdijo, da je poljub pod mostom med sončnim zahodom, ko zazvonijo zvonovi Stolnice svetega Marka, zanesljiv recept za večno ljubezen. Most je zaprte narave, izdelan iz belega istrskega kamna. Na vsaki strani ima par oken. Prečka kanal palače Rio di Palazzo ter povezuje stare zapore s preiskovalnimi sobami v Doževi palači. Most je dobil svoje ime po Lordu Byronu v 19. stoletju z namigom, da so zaporniki vzdihnili ob zadnjem pogledu na lepote Benetk. Pogled iz mostu je bil namreč zadnji pogled, katerega so zaporniki dobili, preden so jih za vekomaj zaprli.

Foto: Sorous Karimi, Unsplash

Simbol San Francisca: Golden Gate, San Francisco

Občudovanje in skepticizem so bile reakcije na projekt, ki ga je začel leta 1918 mlad inženir Joseph B. Strauss: čudovit viseči most, ki bi nadomestil trajekte, ki so povezovali San Francisco z mesti okoli okrožja Marin, čez vhod v zaliv. Danes vsak mesec preko mostu Golden Gate pelje več kot tri milijone vozil. Z njega lahko opazujete Hawk Hill ali pa celo kite.

Foto: Patric Tomasso, Unsplash

Za sprostitev in sprehod: Henderson Waves, Singapur

Jeklo in lokalni les balau skupaj tvorita spektakulrni most Henderson Waves, najvišji most za pešce v Singapurju. Most povezuje park Telok Blangah in park Mount Faber in ponuja 6 kilometrski sprehod. Sončni vzhod je za obisk mostu najboljši, saj se izognete gneči in lahko opazujete ptice.

Foto: Situ Gupta, Shutterstock

Če ste za pustolovščino … Pont du Gard, Francija

Nad reko Gardon v bližini mesta Vers-Pont-du-Gard stoji ogromen apnenčasti akvadukt, ki so ga zgradili Rimljani pred približno 2000 leti. Most ima tri nivoje lokov in stoji 48,8 m visoko. Dokazuje neverjetno sposobnost rimskih inženirjev in je ena izmed najbolj priljubljenih francoskih turističnih znamenitosti, nanj so pozorni tudi književniki in umetniki. Pont du Gard je najvišji od vseh rimskih akvaduktov in tudi eden izmed najbolje ohranjenih.

Foto: 2990108, Pixabay

Zgodovinski spomenik: most Edmunda Winstona Pettusa, Selma, Alabama

7. marca 1965 je 600 aktivistov za volilno pravico, ki jih je vodil dr. Martin Luther King Jr., začelo korakati čez most Edmunda Pettusa Selme proti Montgomeryju v Alabami. Zaradi zasnove mostu niso mogli videti sovražnikov, ki jih čakajo na drugi strani. Dva tedna pozneje so pohod ponovili uspešno, a ne z 600, ampak več kot 3000 protestniki. Zgodovinski trenutek pogumnega koraka v prihodnost obeležujejo še danes.

Foto: loneroc, Shutterstock

Skok na dopust … most iz kamnov, Fenghuang, Kitajska

Tradicionalni most iz rezanega in potopljenega kamna se razteza čez reko Tuojiang v kitajskem starodavnem mestu Phoenix. Ponuja prav posebno izkušnjo, ki jo ob obisku Kitajske morate preizkusiti.

Foto: Wanthida Jittayanantakul, Shutterstock

Vir National Geographic

(Visited 472 times, 1 visits today)