Kjeragbolten – najlepša destinacija za pohodnike na Norveškem

10. aprila, 2020

Masiven balvan, zagozden v gorski razpoki je verjetno najbolj fotografirana skala na Norveškem. Kjeragbolten se nahaja na južnem delu Norveške in uresničuje sanje vsakega pohodnika. Ta kraj težko spregledamo. 

Je priljubljena turistična destinacija. Vendar visi nad globokim breznom na 984 metrih. Kraj je priljubljen med skakalci s padalom, pohodniki in fotografi. Izhodišče za pohod je Ygardstøl, od koder do cilja prehodimo 12 kilometrov.

Pohod na Kjeragbolten je treba poskusiti poleti. Pozimi je cesta običajno zaprta zaradi snega, v tem letnem času je lahko namreč pohod nevaren.

Zahtevna odprava, ki ni za vsakogar

Da mora biti vsak, ki se odpravi na znamenito skalo na Norveškem, v dobri fizični formi, opozarjajo na Visit Norway. Na nekaterih delih poti si moramo pomagati z vrvjo – tako pri vzponu kot pri sestopu. Pot je zahtevna celo za izkušene pohodnike. Posebej opozarjajo na to, da se nanjo ne odpravimo v dežju.

Svetujejo tudi primerno opremo, 30-litrski nahrbtnik z vsem, kar potrebujemo v gorah na Norveškem, je osnova. Zemljevid, kompas, prva pomoč, napolnjen telefon, naglavna svetila – je le nekaj od stvari, ki jih moramo imeti s seboj.
Prav tako je obvezna primerna obutev (pohodni čevlji), saj teren zahteva dobro oporo nogam in gležnjem. Zaradi možnosti močnega vetra, je nujna tudi zaščita pred vetrom, ki je tudi vodoodporna. Kapa, šal in rokavice naj bodo tudi v rezervi.


Preberite tudi: Najsrečnejše države znova Skandinavske.

(Visited 170 times, 1 visits today)