Kam na smučanje? 6 manj znanih smučarskih središč v Evropi

16. januarja, 2020
Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

Na smučanje se večina Slovencev, v kolikor se odpravijo v tujino, odpelje v Avstrijo, Italijo ali Francijo. A Evropa ponuja tudi manj znana, a zato nič manj privlačna smučarska središča. Poiskali smo nekaj predlogov, kam na smučanje, če želite nekaj drugačnega.

Bolgarija

Najbolj znano smučarsko središče Borovec se nahaja ob gozdnatem vznožju pogorja Rila na višini okoli 1300 metrov. Poleg snežnega parka za deskarje in tekaških prog imajo ljubitelji snežnih strmin na voljo 24 prog v skupni dolžini 58 km. Za prevoz skrbi sedem vlečnic, štiri štirisedežnice in gondolska žičnica. Ob slednji je speljana 12 km dolga smučarska proga. Smučišče je razdeljeno na tri med seboj povezane predele: Sitniakovo, Jastrebec in preko 2000 metrov visoki Markudjik.

Smučanje v Bolgariji – Borovec

Dnevna smučarska vozovnica za odrasle: 31 eur.

Andora

Andora ponuja najboljšo smuko v Pirenejih. V štirih smučarskih središčih je urejenih več kot 100 smučarskih prog s skupno dolžino dobrih 300 km, najvišje pa ležijo kar 2800 metrov visoko. Številna naravno ohranjena pobočja omogočajo odlično turno smuko. Najpremožnejši se lahko na visoka snežna prostranstva pripeljejo kar s helikopterji. Nekateri predeli so primerni tudi za tek na smučeh in vožnje s pasjimi vpregami.

Dnevna smučarska vozovnica za odrasle: 36 do 52 eur.

Liechtenstein

Edino smučarsko središče Malbun se nahaja na višini 1600 metrov. Na bližnja pobočja so speljane štiri vlečnice, do 2000 metrov visokih vrhov pa se je mogoče zapeljati s tremi sodobnimi sedežnicami. Ob smučarskih napravah je urejenih 23 km prog. Z zgornjih postaj sedežnic se lahko odpravite tudi na turno smuko. Smučišče običajno obratuje od začetka decembra do konca aprila. Na voljo je tudi 15 km tekaških prog, ki so delno osvetljene.

Foto: arhiv smučišča

Dnevna smučarska vozovnica za odrasle: 38 eur.

Škotska

Najbolj znano smučišče Snowgoose se razprostira na gori Aonach Mor (1221 m). Na njena pobočja je speljana edina otoška kabinska žičnica, ki vozi do velike restavracije nad katero je urejenih kar 35 prog. Tri sedežnice in devet vlečnic skrbijo za snežne užitke začetnikov, kot tudi najbolj zahtevnih športnikov, ki se lahko podajo tudi na turno smuko ali deskanje. Na voljo je smučarska šola in izposoja športne opreme.

Dnevna smučarska vozovnica za odrasle: 42 eur.

Švedska

Idre Fjäll je pri nas manj znano smučišče, čeprav premore kar 35 smučarskih naprav in več kot štirideset prog, med katerimi najvišje ležeče segajo le do višine 890 metrov. Večina prog je najbolj primerna za družinsko smučanje, dobra desetina pa lahko navdušuje tudi najbolj zahtevne ljubitelje snežnih strmin. Na najbolj strmi progi prirejajo celo tekmovanja v hitrostnem smučanju. Na voljo so še tekaške proge, naravo lahko raziskujete s krpljami, omislite si lahko vožnjo z motornimi sanmi ali pasjo vprego.

Foto: arhiv smučišča

Dnevna smučarska vozovnica za odrasle: 42 eur.

Makedonija

Najbolj znano smučišče je Popova Šapka, oddaljeno dobrih 50 km od Skopja. Ob treh sedežnicah in šestih vlečnicah je na voljo približno 20 km prog. Urejene so na višini od 1708 do 2510 metrov kar zagotavlja dolgo sezono. Drugo priljubljeno smučišče je Mavrovo, ki leži blizu meje z Albanijo na nadmorski višini od 1255 do 1860 metrov. Na voljo je 14 vlečnic in 24 km smučarskih prog.

Dnevna smučarska vozovnica za odrasle: 15 do 18 eur.

 

(Visited 136 times, 1 visits today)