Kako Dunaj postaja vedno bolj kolesarsko mesto?

7. februarja, 2020
Igor Fabjan

Preteklo leto so na Dunaju zabeležili rekordno število kolesarjev na mestnih ulicah. Po podatkih mestnih oblasti je Dunaj zabeležil porast kolesarjev v višini 2,5 odstotka glede na leto poprej. Avtomatski števci so namreč zaznali več kot šest milijonov kolesarjev.

Dunaj je lansko poletje prizadel eden najhujših vročinskih valov doslej, na kar so se mestne oblasti odzvale tudi z vzpodbujanjem uporabe naravi prijaznejših prevoznih sredstev in s tem zmanjševanjem ogljičnega odtisa. Prav vzpodbujanje kolesarstva se je med domačini dobro prijelo, na kar kažejo tudi statistični podatki. V času podnebne krize je vsekakor pomembno, da se ljudje zavedajo problema in temu primerno vedejo odgovorno.

Spodbujanje kolesarjenja z naložbami

Dunajska podžupanja Birgit Hebein je ponosna na te številke in je napovedala, da bodo v letu 2020 kolesarjem namenili še več pozornosti in širitev kolesarskih mrež v naslednjih letih. Hvaležna je someščanom, ki za vsakdanje poti uporabljajo kolesa in tako aktivno prispevajo k varstvu okolja.

Dunajski kolesarski cestni prometnik Martin Blum je poudaril, da podpora kolesarjenju ni dobra le za okolje. To je obenem cenejša alternativa večini prevoznih sredstev, saj so stroški izgradnje kolesarskih stez razmeroma nizki.

 

(Visited 47 times, 1 visits today)