Italijanska Genova bo Evropska prestolnica športa 2024

1. februarja, 2020
Igor Fabjan

Januarja so v Bruslju izbirali Evropsko prestolnica športa za 2024, to je postala Genova. Naziv od leta 2001 podeljuje neprofitno združenje Evropskih prestolnic in mest športa – ACES Europe, in sicer v več  kategorijah. 

Za leto 2024 je s svojo kandidaturo uspela italijanska Genova. Dosegla je enako število točk kot škotski Glasgow, vendar so slednjemu podelili naziv za leto 2023. Letos se z njim ponaša Malaga, prihodnje leto bo prestolnica športa Haag in leta 2021 Lizbona. Mestna občina Maribor je skupaj z 19-imi mesti nosila ta naziv leta 2018, ko je bila Evropska prestolnica športa Sofija.

Organizacijski izziv

V Genovi pričakujejo, da jim bo naziv prinesel kar nekaj evropskih sredstev, s katerimi bodo vzpodbudili rast športnega turizma. A ne samo v profesionalnem športu. Meščane vseh starosti želijo vzpodbuditi k aktivnemu življenju, saj je gibanje najboljša investicija v zdravje. Vse skupaj predstavlja velik organizacijski izziv in hkrati priložnost za promocijo mesta kot športne in turistične destinacije. Prav športni turizem je namreč eden hitreje rastočih turističnih produktov.

Nazivi, ki jih podeljuje ACES Europe omogočajo večjo mednarodno prepoznavnost mest, izmenjavo izkušenj z drugimi nagrajenimi mesti, pritegnejo investitorje in obiskovalce, omogočajo udeležbo v skupnih prijavah na evropske razpise s področja športa in spodbujajo krepitev športnih politik v mestu.

 

 

(Visited 172 times, 1 visits today)