Gostujoči popotnik: Potovanja v času izolacije

27. marca, 2020
Izidor Furjan, Izimanija
Foto: Izimanija

Potovanja v tem in prihodnjih mesecih so odpovedana. Dopust je še nekako pod vprašajem. Kako pa lahko vseeno na nek način vsaj malo odpotujemo iz te “nove realnosti”?

V času, ko smo vsi nekako prikovani v svoje domove, stremimo za svobodo in potovanji. Popotniki in avanturisti smo v takšnih razmerah še najbolj na udaru. Čeprav ne moremo potovati, lahko nostalgično potujemo po preteklih avanturah. Kako?

Potopisi na spletu

Potovanja si lahko privoščimo z urejanjem fotoalbumov, za katere si ponavadi nismo ravno vzeli časa, s prebiranjem popotniškega dnevnika ali s pripravo potopisnega predavanje in izvedba le-tega preko spleta v živo. Naši potopisi so bolj avanturistične – pohodniške narave in prikladni za ljubitelje narave, ki vam svež gorski zrak še posebej diši.

Od Kilimanjara do Damavanda, od Elbrusa do Ararata …

V spletnih potopisnih predavanjih bomo prvi teden osvajali pettisočake po Afriki, Aziji in Evropi. Mogotec Kilimanjaro, snežna kupola sredi Afrike je verjetno najprivlačnejši, saj si ga vsak po tihem želi že iz osnovnošolskih klopi. Nadaljevanje afriške avanture na safari pa doda posebni pečat. Osvojili smo tudi najvišji azijski vulkan Damavand, ki se nahaja v zaledju Teherana in je odličen pobeg iz prevročega Irana v poletnih mesecih v višje ležeče predele.

Vzpon na najvišjo goro Evrope v ruskem delu Kavkaza – Elbrus je naslednji na sporedu, kjer pa zaradi nizkih temperatur že diši po pravi odpravi. Turški zapeljivec Ararat, najvišja točka države kjer bi naj nasedla tudi Noetova barka je privlačna poletna planinska destinacija za Slovence. Prvi potopisni teden bomo zaključili v vzponom na gruzijski Kazbek, še en pettisočak v Kavkazu.

Kirgizija, Aconcagua in zgodbe iz planinskega dnevnika

V drugem potopisnem tednu se bomo dotaknili planinskih fotografij iz preteklosti v predavanju ‘Zgodbe iz planinskega dnevnika’. V nadaljevanju potovanja bomo raziskovali nomadsko Kirgizijo, ki je bila pravi popotniški hit prejšnja poletja.

V koncu tedna se bomo povzpeli še na tri visoke vrhove. Najprej na najvišjo goro Južne Amerike – šesttisočak Aconcagua; nato pa na dva sedemtisočaka: kirgiški Peak Lenin in kitajski Mustagh Ata.

Tretji spletni potopisni teden pa je zaenkrat skrivnost, a zagotovo bo privlačna vsebina za avanture želje popotnike, ki radi zahajate v naravo.


Pridružite se nam lahko vsak dan med ponedeljkom in petkom ob 17.30 uri na Facebook strani Izimanija.

Ste potopis zamudili? Ogledate si ga lahko tudi na Youtube portalu Izimanija – treking potovanja.


 

 

 

(Visited 175 times, 1 visits today)