Filmsko mestece iz Ledenega kraljestva omejilo obisk turistov

21. januarja, 2020

Filmsko mestece iz Ledenega kraljestva (Frozen), Hallstatt, je eden najbolj slikovitih krajev v Avstriji. V njem živi le 780 prebivalcev, med starodavnimi hišami pa se vsakodnevno sprehodi tudi več kot 3500 obiskovalcev! Zato so se odločili, da bodo omejili obisk, čeprav kraj živi predvsem od turizma.

Od maja naprej je dovoljen prihod največ 54. avtobusom. Zato se bodo morale skupine, ki pridejo z avtobusi predhodno registrirati. To bo mogoče storiti preko mobilne aplikacije, ki bo obenem prikazovala tudi prosta parkirna mesta. Župan Alexander Scheutz pravi, da se zavedajo negativnega vpliva na prihodke od turizma. Toda skrbeti morajo tudi za kakovost življenja domačinov.

Rezervirano za pešce

Nastanek najstarejših ohranjenih hiš sega v 15. stoletje. Tesno skupaj grajeno naselje pretežno lesenih hiš se stiska na ozkem, komaj opaznem rtu pod strmim gozdnatim pobočjem. Ni si težko predstavljati, da je bil kraj še pred stoletjem dostopen le z jezerske gladine. Danes se je na rob starega dela naselja mogoče pripeljati po cesti, ki je speljana skozi več tunelov ob jezerski obali. Toda od jeklenega konjička se je potrebno posloviti na parkirišču pred krajem, saj je zgodovinsko središče rezervirano le za pešce. Obiskovalce na vsakem koraku pozdravljajo trgovine z izvirnimi spominki in seveda vabljive restavracije.

Filmsko mesto?

Med obiskovalci slikovitega kraja je zelo veliko Azijcev. Kitajci so nad njim tako navdušeni, da so pred nekaj leti v mestu Luoyang naredili kopijo Hallstatta, župana obeh krajev pa sta podpisala sporazum o kulturnem sodelovanju. Lani je za ekstremno povečano zanimanje turistov poskrbel še animirani film Ledeno kraljestvo (Frozen). Hallstatt naj bi bil namreč navdih za filmsko mestece Arendelle.

Razgled za bogove

Najlepši razgledi na kraj se ponujajo z obale, prav posebnih pa boste deležni z atraktivne  stekleno-kovinske razgledne ploščadi, ki je postavljena več kot tristo metrov nad Hallstattom. Do nje vodi peš pot a večina se raje pripelje z razgledno vzpenjačo, katere vstopna postaja je urejena na robu vasi. Z razgledne ploščadi sta jezero in pod nogami ležeča vas videti kot na dlani.

Prireditve vabijo

Jezerski kraj zadnja desetletja živi na račun turizma. Tudi s pomočjo prireditev. Med drugim  pripravljajo božični sejem. V času miklavževanje ulice preplavijo grozeči parklji, na praznik svetega rešnjega telesa pa jezero poživi procesija s tradicionalnimi čolni. Malo spominjajo na blejske pletne, le da so manjši in brez strehe.

 

 

 

(Visited 98 times, 1 visits today)