El Hierro – skriti biser Kanarskih otokov iz TV serije

25. novembra, 2019
Igor Fabjan

Ob petkih lahko na TV Slovenija 2 spremljamo kriminalno TV serijo Umor na otoku. Dogaja se na malo znanem Kanarskem otoku El Hiero in si jo je vredno ogledati že zaradi atraktivne otoške podobe.

El Hierro je najmanjši (278 km2) izmed Kanarskih otokov. Otok je od turistično prenasičenega soseda Tenerife oddaljen dobre tri ure plovbe s trajektom. Nanj pa je možno tudi leteti z manjšimi letali.

Na otoku ni dolgih peščenih plaž, velikih udobnih hotelov in diskotek. Zato je primeren predvsem za izlete v naravo, pa tudi ribiči in potapljači najdejo v morskih globinah marsikaj zanimivega. Več kot polovica otoka je proglašena za narodni park saj je narava res raznolika. Ob obali prevladujejo potoki strnjene lave in visoke črne pečine ob katere se zaletavajo valovi Atlantika. Le na redkih mestih je možen dostop do morja. Voda sicer nikoli ni prav topla, saj se segreje le na okoli dvajset stopinj Celzija.

Ko se z obale vzpenjaš proti notranjosti se okolje presenetljivo hitro spreminja. Nekaj sto metrov višje se že pogosteje pojavljajo rastline, večinoma dobro prilagojene na sušne razmere. Malo višje rastejo posamezni kanarski borovci, ki ponekod v notranjosti tvorijo prave gozdove. Med košatimi borovci ponekod dobro uspeva tudi lovor, evkaliptus in kostanj. V gorati notranjosti pade večina dežja. Pogosto je videti, kot da bi na najvišjih vrhovih kar naprej viseli oblaki iz katerih prši.

Osrednja planota s svojimi pašniki spominja na irsko pokrajino, na zahodu pa se je mogoče navduševati nad več sto let starimi brini, ki so zaradi vetra vsi skrivenčeni in prav vsi obrnjeni v isto smer. Močan stalen veter, ki pogosto piha z morja, je prisilil brine k nenavadni, upognjeni rasti. Strupenih živali na otoku ni, zato pa je mogoče naleteti na več kot pol metra velike kuščarje, ki živijo samo tu.

El Hierro oživi le ob najpomembnejših prireditvah. Vsake štiri leta (naslednja bo leta 2021) poteka procesija v čast Gospe kraljev. Kip s sveto podobo Marije v zahvalo na nekoč uslišano prošnjo za dež kar mesec dni nosijo iz cerkvice na nenaseljenem zahodnem delu otoka do dobrih trideset kilometrov oddaljenega glavnega mesta Valverde. Tako živahno je na otoku le še na tekmah v kanarski rokoborbi (lucha), ki se odvija na posebnih stadionih.

 

 

 

(Visited 44 times, 1 visits today)