Eko hotel na Tirolskem

22. januarja, 2020
Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

Eko hotel na Tirolskem je eden najboljših zelenih hotelskih kompleksov v Evropi, prejel je več nagrad z vidika arhitekture in trajnostnega koncepta.

V bližini tirolskega mesta Lienz vabi k oddihu idilična dolina z vasjo Kals am Grossglockner na višini 1350 metrov.  Nad vasjo stoji eden najboljših zelenih hotelskih kompleksov v Evropi, luksuzni Gradonna Mountain Resort družinskega podjetja Schultz Gruppe. Turistično naselje uvrščajo med sto najlepših v Evropi, zanj pa so prejeli več nagrad, tako z vidika arhitekture kot trajnostnega koncepta.

Lokalno ima prednost

Od začetka projekta so sodelovali z okoljevarstvenimi organizacijami in se ga lotili z odgovornostjo do narave, ljudi in kulture. Pri gradnji so v največji možni meri uporabili naravne materiale iz bližnje okolice. Macesnov, borov in smrekov les ter marmor. Osrednji del predstavlja hotel s stolpičem okoli katerega je v obliki vasi razpršena gruča bungalovov. Vsi se lepo vklapljajo v gorsko okolje, saj so njihova pročelja obložena z macesnovimi skodlami.

Poleg lesa in kamna k povezanosti z naravo prispevajo tudi velike steklene površine v katerih odsevajo podobe okoliških gorskih vršacev. Tudi pohištvo je izdelano iz lokalnega lesa. V kuhinji uporabljajo hrano pretežno lokalnega izvora. Od zelenjave, zelišč pa do mlečnih in mesnih proizvodov. Goste razvajajo še z izvrstnim domačim kruhom. V hotelskem naselju ni cest, le smučarska proga se vije med bungalovi. Avtomobili so parkirani v podzemni garaži.

Eko hotel oz. hotelski kompleks je v  največji možni meri samooskrben. Imajo lasten izvir kvalitetne pitne vode, za ogrevanje so postavili toplotno postajo na sekance saj je v okoliških gozdovih veliko lesa, ki ni primeren za drugačno uporabo. S sončno energijo pa ogrevajo vodo v bazenih.

Obetavna prihodnost

Hotelski kompleks je nastal kot del projekta reševanja zastarelega smučišča. To so posodobili in ga povezali s sosednjim nad krajem Matrei. Hotelski kompleks ponuja visoke standarde v naravno ohranjeni dolini na robu naravnega parka Visoke Ture in zagotavlja razvoj turizma v celotni dolini.

Preberite tudi: Hotel Ribno – zero waste hotel.

 

 

(Visited 56 times, 1 visits today)