Site icon Lupa portal

Dopust 2020: kako bo izgledala nova realnost potovanj?

Poletje se približuje in vsi se že oziramo, kaj bo prineslo. Bomo sploh lahko šli na dopust? Bomo počitnikovali v Sloveniji? Kaj če smo že leta načrtovali potovanje? Kako bo videti dopust 2020? Na kaj vse bo vplivala korona? To je nova realnost po napovedih Svetovnega potovalnega in turističnega sveta.

 

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) je, kot povzema Slovenska turstična organizacija, 30. aprila že opisal, kako bodo potekala potovanja ob sproščanju ukrepov zaradi Covid-19.  Njihov načrt o potovanjih v novi realnosti vključuje kritične korake in usklajene ukrepe, vključno z novimi standardi in protokoli, ki nudijo varno in odgovorno pot do okrevanja za svetovni sektor turizma, ko bodo potrošniki znova začneli načrtovati potovanja.

!Javno-zasebno sodelovanje med podjetji in vladami je bistvenega pomena za razvoj novih zdravstvenih protokolov, ki bodo oblikovali potovalno izkušnjo in ljudem zagotovili varnost med potovanjem. Turistični sektor se bo v prihodnjih mesecih postopoma obujal, pojavila pa se bo nova realnost potovanj preden bo dostopno cepivo. Potovanja se bodo verjetno najprej obudila na domačem trgu, nato v najbližjih sosednjih državah, razširilo se bo po regijah in šele nato se bodo vrnila mednarodna potovanja na oddaljene destinacije.”

Na WTTC verjamejo, da bodo mlajši popotniki med 18 in 35 let, ki so manj izpostavljeni Covid-19, med prvimi, ki bodo ponovno začeli potovati in si bodo lahko privoščili dopust v bolj oddajenh krajih.

Higiena rok in socialno distanciranje

Da bi ponudili izboljšane higienske standarde in zagotovili varnost gostov, hoteli pripravljajo protokole za prijavo, ki vključujejo digitalno tehnologijo, postaje za dezinfekcijo rok na ključnih točkah, brezkontaktno plačilo ter uporabo stopnic, pri katerih lažje vzdržujemo razdaljo 2 metrov kot v dvigalu. Popotniki na letališčih bodo testirani pred poletom in ob prihodu na končno destinacijo, kjer bodo preživeli dopust.

Pričakovano je, da bodo na letališču in med vkrcanjem potrebni ukrepi za socialno distanciranje, pa tudi uporaba zaščitne opreme. Za letala bo veljal režim intenzivnega čiščenja. Ti ukrepi bodo združeni s sledenjem stikov prek mobilne aplikacije.

Protokoli, ki so bili razviti na podlagi izkušenj s Kitajske in iz novih uspešnih standardov, bodo v celoti objavljeni v kratem, delili jih bodo z vladami po vsem svetu, da bo pristop usklajen.

 

Vir: STO

 

(Visited 388 times, 1 visits today)
Exit mobile version