Današnji St. Patrick’s day brez parad in brez polnih lokalov

17. marca, 2020
Igor Fabjan
St. Patrick's day - sv. patrik

17. marca, na god sv. Patrika, velik del sveta praznuje najbolj znani irski nacionalni praznik. Tradicionalno se vrstijo parade, ki pa so letos zaradi novega korona virusa odpovedane. Njihov nastanek sega v prvo polovico 18. stoletja, ko so si priseljenci v Bostonu na ta dan nadeli zelena oblačila.

Zelena barva je irski simbol že od 17. stoletja, ko je irska katoliška konfederacija na zeleni zastavi uporabila podobo zlate harfe. Na paradah sta bili prisotni tudi preostali dve barvi z irske zastave – bela in oranžna. Največjo parado z okoli 150.000 udeleženci sicer priredijo v New Yorku, obišče jo pa kar okoli dva milijona obiskovalcev. Žal je letos odpovedana. Mnoge svetovno znane zgradbe za to priložnost osvetlijo zeleno, reko Chicago pa za nekaj ur obarvajo zeleno.

Težave zaprtih lokalov

Na Irskem so ta dan zaprti uradi, banke, trgovine in šole, letos pa bodo tako kot v številnih drugih evropskih državah zaprti tudi gostinski lokali. Uredba je lastnikom prinesla veliko izgubo in težave, saj imajo pripravljene veliko hrane in pijače, katere sedaj nimajo komu prodati.

K praznovanju sodi tudi pijača. Irski pubi po vsem svetu so bili v preteklih letih polni. V njih so odmevale irske pesmi, pivo pa je teklo v potokih. Predvsem najbolj znano irsko temno pivo Guinness, katerega prodaja se v tednu praznovanja običajno poveča trikratno. Dobro gre tudi drugim pivovarnam in proizvajalcem viskija.

Praznik zaznamuje tudi tradicionalna hrana. Za zajtrk jajca, pečene bele klobase, slanina in paradižnik, black pudding – nekakšne krvavice in ovseni kruh pečen s sodo namesto kvasom. Za kosilo pa goveja pečenka s krompirjem in korenjem. Za preganjanja mačka se poslužujejo sendvičev z maslom in krompirjevim čipsom. Žel se bo letos večina morala zadovoljiti s tradicionalno pijačo in jedačo kar doma.

Legenda o deteljici

Sv. Patrik je bil misijonar. Prikazal naj bi se mu angel in mu naročil naj poskrbi, da bodo pogani sprejeli krščansko vero. Na obisku pri irskem kralju je izpulil triperesno deteljico in z njo razložil koncept troedinosti, Svete Trojice. Razlaga ga je prepričala in dovolil je širjenje krščanstva po njegovem kraljestvu. Danes je list deteljice eden izmed irskih nacionalnih simbolov. Sv. Patrik pa je zavetnik irske, kovačev, rudarjev, frizerjev, živine…

Z leti postal praznik simbol irske prepoznavnosti po vsem svetu in del evropskega kulturnega izročila.

 


Nazaj na kategorijo PO SVETU.

(Visited 72 times, 1 visits today)