Alberobello: pravljične ‘trullijeve’ hiške

25. junija, 2019
Špela Šimenc

Italijanska Apulija postaja vroča turistična destinacija. Poleti se to zelo čuti, zgodaj pomladi ali pozno jeseni pa se pokrajino lahko doživi brez prevelikega vrveža.

A to ne velja za najbolj priljubljene turistične točke, kot je Arbelobello. Škratova dežela, palčkove hišice in še je imen, ki opisujejo to zares nenavadno vasico, ki jo ob obisku Apulije ne gre zamuditi. Kdor bi jo rad zares doživel, naj se tja odpravi zgodaj, da prehiti italijanske turiste, katerih večina jutra prične kasneje kot smo vajeni pri nas. In kdor bo pričakoval romantično vasico trullijev (tako se hiške imenujejo), bo tudi malo razočaran, saj v teh tradicionalnih hiškah danes prodajajo vse, kar tja zares ne sodi. A če vse to odmislimo, potem je vredno obiska.

Arbelobello se nahaja blizu Barija in se ponaša z zares unikatno arhitekturo. Mestece, ki je od leta 1996 tudi pod Unesco zaščito, se ne imenuje kar tako ‘pravljična dežela’. Sivo-bele hiške okroglih oblik s stožčasto kamnito streho pripovedujejo zanimivo zgodovino. 14. stoletje, prvi prebivalci, veliko kamna, vetra in sonca. Da bi se zaščitili pred vetrom, so pričeli graditi kamnite hiške. Prvotni trulliji so bilo povsem kamniti, sčasoma pa so gradnjo izpopolnili in pričeli trullije zidati. Legenda pravi, da so v časih povsem kamnitih trullijev prebivalci, ko so prišli pobirat davek, trullije namenoma podirali, da ni bilo potrebno davka plačati. In jih, ko so ‘dacarji’ odšli, zopet sezidali. Koliko je v tem resnice, pa ne moremo z gotovostjo zapisati.

Danes je večina trullijev zidanih in kar je zares zanimivo je, da nekateri prebivalci še vedno živijo v njih. Tiste znotraj naselja Arbelobello večinoma zasedajo turistične dejavnosti, je pa zanimivo opazovati trullije, ki so malce ven iz mesta in povsem običajno življenje tamkajšnjih ljudi – v povsem neobičajnih hiškah.

 

Foto: Špela Šimenc

(Visited 40 times, 1 visits today)