9 manj znanih evropskih mest, ki jih morate obiskati

24. marca, 2019
Sintra na Portugalskem

Milan, London, Pariz ali Barcelona so mesta, ki jih že vsi poznamo. A Evropa v sebi skriva še nekaj destinacij, ki jih še niste obiskali, a so vredne obiska.

Preveza, Grčija

Port of Preveza 2013

Glavno mesto pokrajine Epir v Grčiji je Preveza. Mesto, ki ga turisti velikokrat spregledajo, a ima v resnici zelo veliko za ponuditi. Majhno, a moderno mesto se nahaja v zalivu Amvrakikos in ima slikovito zgodovinsko središče, s tlakovanimi ulicami, pešpotmi in kavarnami. Pristanišče ima lepo sprehajališče, mesto pa se prav tako ponaša tudi z bogato kulturo in umetniško sceno.

Namig ob obisku: Celotna regija Epir je čudovita. Za spremembo se raje kot na plažo odpravite na rafting po reki Acherin. Osvežujoča hladna voda je najboljše zdravilo za vroč poletni dan.

Ferrara, Italija

Ferrara 02

Vsi se lahko strinjamo, da ima tudi najmanjše mesto v Italiji, v sebi nekaj magičnega. Čeprav ni majhno, je Ferrara mesto, ki slovi po starem obzidju. Je dom palače iz 14. in 15. stoletja ter osupljive katedrale. Mesto je idealno za romantične sprehode.

Namig ob obisku: Znamenita domača jed v mestu je cappellacci di zucca (testenine polnjene z bučo), ki se postreže z žajbljem in maslom.

Clonakilty, Irska

Clonakilty-libraryfront

Irska ima kar pošten delež skritih mestec, za katera morda še nikoli niste slišali. Naše najljubše je mesto Clonakilty, majhno obalno mesto v okrožju Cork. Svetlo, barvito in veselo mesto, kjer lahko najdete živahne pivnice, slikovite penzione, pa tudi očarljive restavracije, kjer lahko uživate v lokalni poslastici – črnem pudingu. Izven mesta se lahko spočijete v kakšnem od zalivov in majhnih polotokov.

Namig ob obisku: Bi radi poskusili deskati? Odpravite se na plažo Inchydoney, kjer boste našli najboljše valove in lokalno šolo deskanja.

Sintra, Portugalska

Sintra - Palacio da Pena (20332995770)

Ob misli na Portugalsko najprej pomislimo na Lizbono ali Porto, a Portugalska ima še veliko draguljev, ki še niso odkriti. Eden izmed takih je mesto Sintra, ki se skriva med gorami in morjem in se ponaša z bogato zgodovinsko dediščino, zeleno naravo in čudovito gastronomijo. Mesto je bilo že v preteklosti s svojo romantično auro muza pisateljev iz 18. in 19. stoletja. Posebne zanimivosti v njem so palača Queluz, palaša Monserrate, palača Pena in grad Mavrov.

Namig ob obisku: Prespite lahko v gostišču Miradouro, ki nudi osupljiv razgled na ocean in mesto.

Marseille, Francija

Marseille-corniche

Iztopite iz običajnega tira in obiščite drugo največje francosko mesto, ki je prežeto z bogato zgodovino in kulturo ter živahno gastronomsko ponudbo. Mesto ima močno francosko identiteto z rahlim pridihom mediterana. To pristaniško mesto se ponaša z lepimi avenijami, muzeji in malimi trgovinami, restavracijami. Bazilika Notre Dame de La Garde pa je nepogrešljiv kotiček za uživanje v sončnem zahodu.

Namig ob obisku: Vzemite si dan in se iz mestnega vrvža odpravite na pohod na Calanques, čudovit gorski biotop, ki meji na morje.

Trondheim, Norveška

Lykkens Portal, Gamble Bybro, Trondheim, West view 20150605 1

Glavno mesto Norveške v dobi vikingov, Trondheim se nahaja na reki Nidelva. Z bogato kulturno dediščino je še posebej dinamično in živahno, zaradi česar je eno najzanimivejših mest v severni Evropi. Znamenitosti, ki jih je vredno obiskati, so lesena hiša Stiftsgarden, kraljeva palača iz 17. stoletja in katedrala Nidaros, največja srednjeveška katedrala v severni Evropi.

Namig ob obisku: Ljubitelji kave pozor! Trondheim ima zelo dobro razvito ponudbo kave. Najbolj priljubljeno mesto za skodelico kave pa je Dromedar Kaffebar v starem mestnem jedru.

Salamanca, Španija

Salamanca 2008

Mesto, ki se nahaja v osrčju Španije, je tisto, ki ga lahko imenujemo kot mesto, ki je vredno instagrama. V zgodovinskem središču najdemo stavbe iz peščenjaka, ki ob sončnem zahodu prav magično zažarijo v zlati barvi. Mesto je zato dobilo tudi ime „Zlato mesto“. Je dom najstarejše univerze v državi, osupljive arhitekture, katedralo Vieja iz 12. stoletja in Casa de las Conchas iz 15. stoletja, ki je okrašena s stotinami školjk.

Namig ob obisku: Obvezen obisk je obisk muzeja Casa Lis, imenovanega tudi muzej Art Nouveau in Art Déco.

Luzern, Švica

Lucerne city, lake and mountains

Luzern je prijazno mesto, ki ga je mogoče raziskati kar peš. Najdemo ga v osrednji Švici, na severnem koncu Luzernskega jezera, od katerega je tudi dobilo ime. Očarljivo staro mestno jedro je idealno za sprehajanje, za uživanje v čudovitem razgledu na mestu pa se povzpnite na stolp Musegg Wall. Muzej umetnosti Luzern in čudovita arhitektura sta prav tako vredni ogleda.

Namig ob obisku: Za pijačo ali dober obrok se ustavite v Mill’Feuille, ki ponuja čudovit razgled na reko.

Gent, Belgija

Gent Gravensteen R01

Pozabite na Bruselj, Antwerpen ali Brugge in na napačno prepričanje, da je Belgija dolgočasna in raje odkrijte Gent, udobno mestece v Flandriji. Sodobno mesto z močno zgodovinsko dediščino in arhitekturo, je Gent dom gradu Gravensteen, čudovitega zvonika iz 14. stoletja in opatije sv. Petra.

Namig ob obisku: Obiščite občinski muzej za sodobno umetnost SMAK, znan po kontroverznih razstavah, ki spodbujajo razmišljanje. Ne boste razočarani.

(Visited 246 times, 1 visits today)