7 preprostih nasvetov za okolju prijazno potovanje

16. junija, 2019

Vsaka majhna okolju prijazna odločitev lahko pomeni veliko razliko za naš planet. To pa lahko upoštevamo tudi v poletnem času, ko se odpravljamo na dopust.

Za okolju prijazno potovanje pa vam ni treba izprazniti vaše denarnice. Upoštevate lahko le naslednjih 7 zelo preprostih nasvetov.

1. Kje dobiti vodo?

Še vedno je veliko krajev, kjer je voda iz pipe ni pitna, a nenehno kupovanje plastenk v trgovini je zelo neekološko. Prenosni vodni filter je zato odličen način, da imate čisto vodo vedno pri roki. Uporabite lahko tudi tablete za prečiščevanje vode ali pa raziščete lokalne možnosti, kot je npr. aplikacija v Aziji, ki vam pomaga poiskati postaje za polnjenje vode.

2. Jejte in pijte lokalno

Stopite stran od McDonaldsa in raje poiščite najboljše v lokalnih izdelkih. Ulična hrana je vedno poceni način, da doživite najboljše, kar ponuja država. Ob večeru pa se odločite za vinoteko ali pivovarno z domačo ponudbo.

3. Na letalo z manj denarja in manj ogljika

Verjeli ali ne obstajajo načini, da tudi let naredimo malo bolj EKO. Ali ste vedeli, da letenje v 1. razredu povzroča več kot petkrat več ogljika? Vsaj tako pravi študija Svetovne banke iz leta 2013. Načrtujte tudi čim bolj direktne lete, brez prestopanja in poskusite spakirati čim manjše. Tako pomagate zmanjšati težo letala in pomagate prihraniti gorivo.

4. Upočasnite potovanje

Vzemite si čas in potujte počasi, naj se vam ne mudi preveč le na cilj. Za prave pustolovce se potovanje začne že s samim potovanjem. Namesto letala raje izberite vlak.

5. Znak ne moti

Po besedah Green Travel Media, ja eden od najlažjih načinov, da pomagate okolju, da na vrata hotelske sobe obesite napis ne moti. Tako prihranite elektriko, ki je potrebna za vsakodnevno sesanje, vodo, ki je potrebna za pranje perila in tudi nepotrebnih kemikalij iz čistil, ki se uporabljajo pri čiščenju sobe.

6. Etično sodelujte z živalmi

Na žalost obstaja zelo veliko neetičnih živalskih zanimivosti, kot je slikanje s tigrom ali jahanje slonov, ki privlačijo drugače dobronamerne turiste. Da si živali ogledate od bližje, lahko to storite bolj humano. Opravite raziskavo preden rezervirate vstopnice in se prepričajte, da z živalmi ravnajo lepo in odgovorno, da se te lahko prosto gibljejo in so v svojem naravnem okolju. Samo zato, ker imajo nekateri v svojem imenu „zatočišče“, še ne pomeni, da so prijazni do živali.

7. Zahtevajte okolju prijazne možnosti

Ker trend za bolj trajnostni turizem vedno bolj narašča, tudi ponudniki ponujajo vedno več različnih možnosti med katerimi lahko izbirate. Prosite za okolju prijazna ogledovanja zanimivosti in dejavnosti.

(Visited 87 times, 1 visits today)