7 krajev po svetu, ki vam plačajo, če se tja preselite

6. september, 2019

Morda vas kliče nova pustolovščina ali pa je priložnost, da si poiščete novo službo v novem mestu preprosto preveč mamljiva, da bi se ji lahko uprli. Če ste kdaj razmišljali, da bi začeli znova, vam bodo ta mesta zagotovo olajšala selitev.

Antikitera, Grčija

Grški otok Antikitera si prizadeva, da bi se število prebivalcev povečalo. Kljub svoji lepoti in neposredni bližini Krete, tu živi le 40 stalnih prebivalcev. Da bi spremenili svoje upadajoče prebivalstvo, so že začeli s kampanjo ponovne naselitve v upanju, da bi pritegnili nove družine. Tisti, ki so izbrani, prejmejo hišo, majhen del zemlje in mesečni ček v višini 500 evrov za prva tri leta bivanja. Pobuda je letos že pritegnila štiri družine iz Aten, ki so se odločile za selitev, zaradi česar je edina šola na otoku po letih nedejavnosti ponovno odprla svoja vrata.

Vermont, ZDA

Ste presenečeni, da mora Vermont s svojo prelepo naravo, jezeri in gozdovi prebivalce vabiti z denarjem? A to je točno tisto, kar počne. Druga najmanj poseljena Ameriška zvezna država poskuša namreč povečati svojo delovno silo s shemo preselitve, ki se je začela januarja letos. Prosilci za prebivalstvo prejmejo pravico do prejema 5000 USD (4.530 evrov) letno, dve leti zapored, s čimer naj bi si pokrili stroške selitve.

Tulsa, Oklahoma, ZDA

Tako kot Vermont, ima tudi Oklahoma populacijski problem, ki je najbolj izrazit v mestu Tulsa. Oklahoma zato išče delavce, ki lahko opravljajo oddaljeno delo oziroma delo od doma. Tisti, ki se bodo se preko programa Tulsa Remote preselili v mesto, bodo prejeli 10.000 USD (9.060 evrov), da se postavijo na noge. Prav tako bi dobili delovno mizo v stavbi 36 Degrees North in brezplačno stanovanjsko štipendijo. Programska shema je sicer že polna, a so prijave še vedno odprte do leta 2020.

Candela, Italija

Majhno mesto Candela v italijanski regiji Apulija je bilo nekoč zaradi gneče in živahnih ulic imenovano „mali Neapelj“. Ne tako dolgo nazaj, v devetdesetih letih, je v mestu živelo 8000 prebivalcev. Danes se ta številka bliža 2700. Mestni labirint kamnitih ulic je tih in gorovja neokrnjenih gozdov, ki ga obdajajo, odmevajo s tišino. Nicola Gatta, župan, želi mesto oživiti s ponudbo do 2000 evrov za ljudi, ki so pripravljeni preseliti vanj. 800 evrov za samske, 1200 evrov za pare, 1500 do 1800 evrov za tričlanske družine in 2000 evrov za družine štiri do pet ljudi. Če želite izpolnjevati pogoje, morate prebivati v Candeli, najeti hišo in imeti službo s plačo najmanj 7500 evrov na leto.

Santiago, Čile

Čilska vlada bi rada svoje glavno mesto Santiago preoblikovala v tehnološko središče, zato podjetnikom ponuja 40.000 dolarjev (36.250 evrov) za selitev in začetek poslovanja. Program, imenovan Start-Up Chile, se je začel leta 2010. Ponuja dva programa, enega za podjetja, ki so jih ustanovile ženske drugega za podjetja, mlajša od treh let. Tisti, ki so izbrani v program, dobijo celoletne delovne vizume ter dodaten prostor za sodelovanje in mrežo stikov. Santiago, stisnjen med Ande in Tihi ocean, se ponaša z močnim in stabilnim gospodarstvom, zato je precej privlačen kraj za življenje in delo. Letošnji program je privabil podjetnike iz 12 različnih držav. Prijave za naslednje leto se odprejo decembra.

Sicilija, Italija

Majhno mestece Sambuca di Sicilia, približno uro vožnje od prestolnice Palermo, prodaja hiše za manj kot ceno kave. Leta 2016 so mestece razglasili za najlepše mesto v Italiji, a to vseeno ni dovolj velik razlog, ki bi obdržal prebivalce. Število prebivalcev se iz 6000 hitro zmanjšuje, saj se ti selijo v večja mesta. Giuseppe Cacioppo, namestnik župana Sambuce in turistični svetnik, skuša preprečiti, da bi mesto zašlo v pozabo, tako da je na trg postavil prosta stanovanja za 1 evro. A novi lastniki se morajo zavezati, da bodo v treh letih svojo lastnino prenovili in sicer v vrednosti najmanj 15.000 eurov. Prav tako bodo potrebovali varščino v višini 5000 EUR, ki jo bodo po končani prenovi dobili nazaj.

Maine, ZDA

Ameriška zvezna država Maine sicer ne ponuja denarja za selitev, ponuja pa davčno olajšavo za študentske dolgove. Severovzhod države ima najstarejšo populacijo v ZDA, zato bi mesto rado pritegnilo mlajšo delovno silo. Če se preselite v Maine, se ne glede na to, koliko denarja porabite za študentska posojila vsako leto, končna vsota odšteje od dohodnine. Primer: če ste eno leto plačali 2000 evrov za študentska posojila, državi pa konec leta dolgujete 2500 evrov dohodnine, boste morali plačati samo 500 evrov. Za še bolj mamljivo ponudbo, pa mesto ponuja vsem mladim, ki so študirali na programih STEM – znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika, možnost, da od vlade prejmejo razliko med zneskoma, v primeru, da so za študij porabili več denarja kolikor je znašala njihova dohodnina konec leta.

(Visited 7 times, 1 visits today)