LOGO_LUPA_web

16 pravljičnih gradov, ki jih lahko obiščete v zimskem času

21. januar, 2018

Po Evropi najdemo polno starih gradov in prav vsak ima svojo zanimivo zgodbo. Spomnijo nas na otroške čudežne in fantazijske dežele, ki smo jih kot otroci gledali v risankah. Ko smo si pred televizijskim zaslonom predstavljali, kako se bojujemo z zmajem ali se borimo proti zlobni čarovnici. Tu je 16 pravljičnih gradov, ki vas bodo vrnili prav tja, v brezskrbni otroški svet.

Grad Neuschwanstein

Foto: Lilen23, Pixabay
Foto: Lilen23, Pixabay

Grad Neuschwanstein nad mestom Hohenschwangau na Bavarskem v Nemčiji je pravzaprav palača iz 19. stoletja. Se sprašujete kakšna je razlika? Grad je zgrajen za obrambo, medtem, ko je palača kraljevska rezidenca. To mesto je bilo sicer nekoč mesto dveh gradov, vse dokler se kralj Ludwig II ni odločil, da ju podre in si zgradi svojega.

Grad Hohenzollern

Foto: Jonathan Sautter, Pixabay
Foto: Jonathan Sautter, Pixabay

Ta grad stoji v Baden Wuerttembergu v Nemčiji. Prvotno mesto je imelo svojo trdnjavo že v 11. stoletju. Grad je bil zgrajen, uničen, ponovno zgrajen in je nato ponovno propadel. Novi grad je bil zgrajen v začetku 19. stoletja.

Grad Oberhofen

Foto: Samuel Ferrara, Unsplash
Foto: Samuel Ferrara, Unsplash

Prepustite Švici, ko gre za srečanje starega z novim. Čudoviti zgodovinski grad z dodatkom moderne arhitekture stoji v Švici ob jezeru Thun.

Grad Alcazar

alcazar-castle-of-segovia-spain

Grad, ki je navdihnil tudi Walt Disney, je moč najti sredi Španije, izven Madrida v gorah Guadarrama.

Grad Eltz

Foto: Todd Gardner, Unsplash
Foto: Todd Gardner, Unsplash

Še en pravljični grad iz Nemčije. Ta je iz 12. stoletja in je še vedno v lasti iste družine, ki je živela v njem že pred 33. generacijami.

Grad Bourscheid

Foto: Marc Marchal, Unsplash
Foto: Marc Marchal, Unsplash

Ta prihaja iz Luksemburga in stoji 150 metrov nad reko Sigurni. Njegova starost sega v leto 1000.

Blejski grad

Foto: Franci Ferjan, STO
Foto: Franci Ferjan, STO

Na visoki skalnati pečini stoji grad, ki ga zelo dobro poznamo. Blejski grad je eden izmed najstarejših gradov v Sloveniji. Njegova prva omemba sega v leto 1011.

Predjamski grad

Foto: Valter Leban, Postojnska jama d. d., STO
Foto: Valter Leban, Postojnska jama d. d., STO

Grad Predjama ali Predjamski grad je bil prvič omenjen leta 1274. Pod naravnim skalnim obokom visoko v steni so v velikanski duplini zgradili težko dostopen grad, ki ga je kasneje dozidala in preoblikovala družina Luegg, imenovana tudi vitezi Predjamski.

Grad Kilchurn

Castle Kilchurn (16235429800)
Foto: Chris Combe, Wikipedia
Na robu jezera Loch Awe na Škotskem je bil sredi 15. stoletja zgrajen grad Kilchurn. To je bila osnova klana Campbell, enega največjih plemiških klanov. Grad je že od leta 1770 v ruševinah.

Grad Rhuddlan

Sunset through a window

Grad se nahaja v Walesu ob reki Clwyd. Tamkajšnja zemlja je bila za Wales zelo pomembna, saj je delovala kot obrambno območje, kot območje od koder so vladarji opazovali severovzhodni Wales.

Grad Lichtenstein

Foto: Janobi, Wikipedia
Foto: Janobi, Wikipedia

Grad Lichtenstein je turistična atrakcija, ki leži v gorovju Švabska jura na jugu Nemčije. Grad je bil zgrajen leta 1842, njegovo ime pa lahko prevedemo kot „svetlikajoči kamen“.

Grad Blaise

Foto: Rob Potter, Unsplash
Foto: Rob Potter, Unsplash

Ta stoji v Bristolu v Angliji. Je smešen grad, saj naj bi bil zgrajen le za okras.

Grad Moyland

Schloss Moyland

Ta grad sega v leto 1307 in se nahaja v nemški regiji Severno Porenje-Vestfalija. V 17. stoletju so ga posodobili v baročni slog, ki je bil takrat priljubljen.

Grad Kyleakin

Castle Moil 20080429
Foto: Otter, Wikipedia

Grad Kyleakin ali Caisteal Maol je ruševina na otoku Skye na Škotskem, vzhodno od Kyleakina. Nekoč je bil antični sedež klana Mackinnon in je bil zgrajen kot trdnjava za zaščito plovnih poti.

Grad Quinta da Regaleira (Sintra)

Foto: Susanne Nilsson, Pixabay
Foto: Susanne Nilsson, Pixabay

Čeprav tu ni pravo zimsko in snežno območje, je grad oz. Vila Sintra, ki stoji zunaj Lizbone na Portugalskem, tako posebena, da se mora uvrstiti na naš seznam.

Palača Pena

Pena Palace

Mestece Sintra ima pravo zbirko gradov in palač, a Palácio da Pena še posebno izstopa. Romantična palača iz 19. stoletja je živobarvna graščina na vrhu hriba, ki spominja na kuliso v zabaviščnem parku.

(Visited 17 times, 1 visits today)