Site icon Lupa portal

11 UNESCO krajev, ki jim grozi izumrtje

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je specializirana agencija, ki razglašuje ogrožena območja, ki so vredna najvišje pravne zaščite na svetu. UNESCO si prizadeva, da bi območja kulturnega in naravnega pomena privabila trajnostni turizem in zaščito v upanju, da bodo mesta in ljudje, ki živijo v bližini, bolj uspešni.

Podobno kot so ogrožene živali in rastline pa imajo svoj seznam tudi pri UNESCU. Ogroženim območjem grozijo potencialne nevarnosti, kot so vojna, urbanizacija, človeško vedenje ali naravne nesreče.

Nacionalni park Everglades, ZDA

Subtropski Everglades, ki se nahaja na Foridi, je največje območje divjine v Severni Ameriki, kjer najdemo množico vodnih in kopenskih ekosistemov, v katerih se kar 20 vrst živali in rastlin srečuje z ogroženostjo. Floridska puma, usnjača in lamantin so le nekatere od najbolj poznanih ogroženih vrst. Everglades je prav tako edini kraj na svetu, v katerem sobivajo ameriški krokodili in ameriški aligatorji. Narodni park, ki meri 6.106 kvadratnih kilometrov, ima prav tako največjo skupnost mangrovih gozdov in travnatih površin, ki so pomembne za ptice. Temu fascinantnemu rezervatu grozijo urbani razvoj, lov in zastrupitev z živim srebrom.


Arheološko najdišče Chan Chan, Peru

Chan chan je bil nekoč, na severni obali Peruja, glavno mesto, ki so ga ljudje zgradili iz peska še v predkolumbijski Ameriki. Mesto je bilo razdeljeno na devet trdnjav. Približno 2,3 kvadratne milje je danes ostalo še od tega nekoč veliko večjega mesta. Ceste, templji in kmetijska polja so še vedno tam, vendar jim grozi podnebje. Prav tako arheološko najdišče ogrožajo nezakonite kmetijske prakse v bližnji dolini reke.


Deževni gozdovi Atsinanana, Madagaskar

Kar šest nacionalnih parkov sestavlja območje deževnega gozda Atsinanana na vzhodni strani otoka Madagaskar. Zadnjih 80 milijonov let, ko se je Madagaskar odcepil od Afrike, so se rastline in živali začele razvijati ločeno, zato zdaj kar 85 odstotkov favne in flore na Madagaskarju ne moremo najti nikjer drugje. Posebno ogroženi so primati, zlati lemurji. Deževnim gozdovom in njihovi biotski raznovrstnosti grozijo kmetijstvo, rudarstvo dragih kamnov, lov in sečnja dreves.


Mesto Potosi, Bolivija

Novejša kulturna vrednota mesto Potosi je bila v poznih 1500. letih morda največji industrijski kompleks na svetu. Na nadmorski višini skoraj 4000 metrov, je bil Potosi najprej le majhna andska vas, dokler v njej niso odkrili največjega vira srebra v Ameriki. Potosi je tako postal glavni izvoznik plemenitih kovin in mesto s čudovito baročno arhitekturo. Danes v mestu najdemo zapuščene rudnike, zanimivo rudarsko infrastrukturo, španske cerkve in osupljivo gorsko pokrajino. Mesto je ogroženo prav zaradi rudarjenja, ki je pustil gore geološko nestabilne.


Rezervat Okapi Wildlife Preserve, Vzhodni Kongo

Okapi so živali, ki so videti kot mešanica zebre in jelena, vendar so dejansko gozdne žirafe in ene prvih sesalcev na planetu. So endemične živali na tem vzhodnem delu Konga, kjer se mirno pasejo med šimpanzi, sloni in bongi. Rezervat, namenjen prav okapom, predstavlja približno 20 odstotkov gozda Ituri. V tem gozdu živijo tudi domorodci Efe in Mbuti, ki jim gozd predstavlja preživetje. Tudi ta ljudstva zato pomagajo pri zaščiti območja. Lov je za zunanje prebivalce prepovedan, ceste, ki prečkajo gozd pa so skrbno načrtovane tako, da jih lahko živali varno prečkajo. Največjo ogroženost predstavljajo vojskovanja, ki so že dvakrat razstrelila sedež rezervata in bližnje avtohtone vasi.


Center Dunaja, Avstrija

Morda se ne zdi, da bi lahko mesto kot je Dunaj, znan po svoji glasbeni kulturi, arhitekturi in čudovitih kavarnah, bilo na seznamu UNECO ogroženih območij. Vendar pa urbanizacija močno ogroža kulturno dediščino mesta, vključno z njegovo raznoliko zgodovinsko arhitekturo, ki sega še v čas rimskega cesarstva.


Tropski deževni gozd na Sumatri, Indonezija

Trije nacionalni parki, v skoraj 25.000 kvadratnih kilometrov velikem območju, obsegajo tropski deževni gozd, ki je dom več kot 10.700 vrstam rastlin in živali. Mnoga od teh bitij ne živijo nikjer drugje. Najbolj ogrožena žival je nežni orangutan, verjetno najbolj znana tamkajšnja endemična vrsta. Tropskemu gozdu grozi sečnja, rudarstvo in človeški posegi.


Tadrart Acacus, Libija

To območje je bilo nekoč prazgodovinska umetniška galerija s tisoče piktogrami, ustvarjenimi v obdobju pred 14.000 in 12.000 leti. Slikanice razkrivajo spreminjajoči se življenjski slog prebivalcev Sahare, pa tudi rastline in živali s katerimi so si delili zemljo. Pisane oblike kažejo vse, od predzgodovinskih glasbenikov do nojev in žiraf. Tadart Acacus je tudi mesto prvih dokazov o mleku na keramiki. Ropanje, vandalizem in razvoj so glavne grožnje s katerimi se mora soočati to območje.


Klasični vrtovi Suzhou, Kitajska

Zgodovinski kitajski vrtovi so znani po svoji lepo integraciji naravnih elementov, kot so voda, skale in poti, ki odražajo dinastično kulturo in intelektualne vrednote. Generacije vrtnarjev v provinci Jiangsu so s trudom ohranjale botanično umetnost zadnjih 8.000 let. 60 najstarejših vrtov še vedno obstaja. Zahvaljujoč mednarodnim, nacionalnim in lokalnim prizadevanjem, vrtovi ostajajo dobro ohranjeni in del identitete regije. V zadnjem času jih ogroža urbanizacija v bližini mesta Suzhou.


Kulturna krajina in arheološki ostanki doline Bamiyan, Afganistan

Bamiyan je postal slaven leta 2001, ko so talibani uničili dva ogromna kipa Bude, ki sta krasila pečine. Zevajoče luknje, ki so ostale na mestu, še vedno spominjajo obiskovalce na zlobnost takih dejanj. Osem območij po vsej dolini ima kljub temu še vedno veliko za ponuditi.


Pred-hispansko mesto Uxmal, Mehika

Na nadmorski višini 1400 metrov, na Jukatanu v Mehiki, stoji mesto Uxmal, kjer je nekoč živelo 25.000 majev. Zgradili so templje, visoke do 12 nadstropij, z uporabo treh mezoameriških arhitekturnih stilov. Tempelj guvernerjeve palače ima najdaljši mozaik v celotni domovini Majev – dolg kar 98 metrov. Uxmal je bil nekoč zelo težko dostopno mesto in tako tudi zaščiteno pred človeškimi posegi. Danes pa do njega vodi tlakovana cesta, v njegovi bližini najdemo tudi hotele, restavracije in različne atrakcije, zato obstajajo pomisleki, da bi turizem lahko izčrpal okoljske vire in povzročil vandalizem in degradacijo območja.

(Visited 200 times, 1 visits today)
Exit mobile version