11 fotografij čudovitih najbolj pisanih mest po svetu

12. avgusta, 2019

Od čudnih pastelnih barv mesta Zamos na Poljskem, do indijskega „modrega mesta“. Ta krasna mesta ujeta v objektiv ne potrebujejo prav nobenega filtra.

Cinque Terre, Italija

Cinque Terre ali „Pet dežel“ je ime petih očarljivih vasic vzdolž italijanske riviere. Vsaka ima svoj značaj, vse pa se ponašajo z neverjetno paleto barv. Cinque Terre se nahaja znotraj nacionalnega parka v bližini Toskane, zato so avtomobili v mestih redek pogled. Večina, kar 2,4 milijona turistov, ki letno obiščejo „Pet dežel“, pride z ladjo. Tam se nato peš sprehodijo po 7,5 kilometra dolgi pohodni poti.

Kampung Pelangi, Indonezija

V indonezijski vasici niso mavrične le hiše, barvito je prav vse – od platnenih streh do ograj. V mavrične barve je obarvano celotno mesto. Sredi leta 2017 je mesto doživelo celo preobrazbo, v upanju, da bi pritegnilo več turistov. Vsaka hiša v vasi je morala uporabiti in prikazati najmanj tri barve. Preobrazba se je poplačala, saj malo mestece obišče vse več turistov.

Bo-Kaap, Cape Town, Južna Afrika

Najbolj barvita soseska v Cape Townu je tudi najstarejša in sega v 16. stoletje. V barve jo je odelo muslimansko prebivalstvo, ki je začelo krasiti svoje hiše kot praznovanje praznika žrtvovanja kúrbanbájram. Barvite barve simbolizirajo svobodo. Najstarejša še nedotaknjena hiša na območju je sedaj stavba, zgrajena leta 1768, v kateri je muzej, ki predstavlja islamsko kulturo.

Burano, Benetke, Italija

Morda boste v tej beneški laguni videli dvojno, saj se raznobarvne hiše odsevajo v vodnih kanalih. Burano je ribiška vasica za katero legenda pravi, da so hiše v žive barve prebarvali prebivalci ribiči, da bi v zgodnjih jutranjih urah in meglici, ko so se vračali z ribolova, lažje našli svojo hišo. Izbira barv se morda zdi naključna, a ima v resnici nek sistem. Če bi se želeli preseliti v vas in prebarvati svojo hišo, ne bi smeli izbrati svoje najljubše barve, temveč bi morali dobiti dovoljenje vlade, ki bi tudi izbrala pravo barvo za vas. Močan videz vasi je namreč skrbno načrtovan.

Guayaquil, Ekvador

V tem ekvadorskem mestu, vasica Las Peñas prav posebej izstopa. Dviguje se na masivnem apnenčastem hribu, nad belo cerkvijo, ki zagotavlja čudovit in lep kontrast živahnim hišam. Poleg tega, da je to najbolj barvita soseska v Guayaquilu, je tudi najstarejša. V svojem življenju je preživela mnogo katastrof, vključno s požarom leta 1896. Leta 1982 je postala zaščitena ekvadorska dediščina.

Jodhpur, Indija

Nekoč se je Indija držala strogega sistema kasti, ki je razločeval visok in nizek status družbe. Modra barva je v tistem času veljala za status visokih, zato so ti svoje domove pobarvali v „kraljevsko“ modro. Danes so kastrske omejitve znatno popustile, a modre hiše še vedno ostajajo priljubljene kot del tradicije, to je najbolj očitno v „modrem mestu“ Jodhpurja.

Oranjestad, Aruba

Doživetje glavnega mesta tega priljubljenega karibskega otoka je pospremljeno z igralnicami, restavracijami in čudovitimi dekorativnimi, barvitimi stavbami. Središče mestnega jedra se ujema s prodajnim sloganom Arube „One Happy Island“. Ker je Aruba še del nizozemskega območja, tamkajšnja arhitektura posnema klasičen nizozemski slog, a z svojim unikatnim barvitim pridihom.

Zamošč, Poljska

Te čudovite, obokane stavbe obdajajo mestni trg v majhnem poljskem mestu. S svojimi zapletenimi belimi ornamenti in visokimi oboki, te stavbe delujejo kot iz pravljice. Zamošč se nahaja v bližini ukrajinske meje in ta njegova dobro ohranjena „stara soseska“ nosi tudi naslov Unescove svetovne dediščine.

Chefchaouen, Maroko

To osupljivo mesto kobaltno modre barve sedi med gorami Rif na severu Maroka. Mesto je bilo ustanovljeno kot utrdba, za zaščito pred napadalci, danes pa privablja turiste s svojo barvo. Poleg tega, da je modra barva videti lepo in privlačno, ima tudi praktičen namen. Mnogi verjamejo, da kemikalije v njej odvračajo lačne termite, spet drugi trdijo, da pomaga vzdrževati temperaturo v hišah, da ne postane prevroče. Ne glede na razlog, je to modro mesto zagotovo čudovito.

La Boca, Buenos Aires, Argentina

Soseska La Boca, ki je bila sprva le delovna soseska, skrita v glaven mestu Argentine, je danes živahna turistična atrakcija, znana po vsem svetu. Najbolj znana ulica Caminito je bila zgrajena iz odpadnega lesa iz lokalnih ladjedelnic. Zgodba pravi, da so ljudje domove barvali z razpoložljivo barvo, ki je ostala v ladjedelnici. Kar se je morda začelo kot nesmiselna mešanica barv, se je spremenilo v čudovito, živahno središče dogajanja.

Melbourne, Avstralija

Splošno znano je, da je Avstralija polna čudovitih plaž, vendar je Brighton Beach v Melbournu ena najbolj edinstvenih. Pozornost na njej ne pritegne nobena naravna znamenitost, temveč vrsta več kot 80 koč, ki so okrašene vsaka s svojo barvo in vzorcem. Koče na plaži stojijo že od zgodnjih 1900-ih let, skoraj tako dolgo, kot se Avstralija imenuje Avstralija. Mestni svet se je nekoč že boril, da bi jih odstranili, danes pa si domačini in turisti brez njih plaže ne bi predstavljali.

(Visited 19 times, 1 visits today)