Site icon Lupa portal

10 najlepših rajskih otokov v Evropi

Le kdo ne bi rad užival na zapuščenem rajskem otoku? Še posebno, če ta ni daleč in se morda skriva kar nekje v Sredozemlju. Pokukajte na 10 najlepših skritih otočkov v Mediteranu.

1. Isola la Maddalena, Italija

Kot pravo nasprotje vpadljive sorodnice Sardinije, je Isola la Maddalena, eden od 60 otokov Magdalenskega otočja, popolnoma drugačen. Otok, ki še vedno privablja množico ljudi, a bolj tisto, ki išče mir in tišino. Isola la Maddalena je znana po svojih čudovitih plažah in turkizni vodi, rimskih ruševinah in idealnih jadralskih pogojih ter prijetnih zalivih.

2. Pantelleria, Italija

Otok Pantelleria, ki smo ga lahko videli tudi v filmu A Bigger Splash, je eden izmed manj znanih počitniških mest v Sredozemlju. Nahaja se med Sicilijo in Tunizijo. Je črni biser Sredozemlja, divji in redko poseljen vulkanski otoček, s terasastimi pobočji, kjer raste divje, zeliščno grmičevje. Je pravo rajsko skrivališče, saj nikoli ni pritegnil množičnega turizma.

3. Kastellorizo, Grčija

Najmanjši in eden izmed najlepših od naseljenih otokov v Dodekanezu. Na otoček je mogoče priti z letalom ali trajektom iz Rodosa. Ima pristanišče, ki ga obkrožajo pisane neoklasične hišice, iz katerega vas čolni in ladjice popeljejo do rajskih plaž na sosednje otočke. Na otoku je bil posnet tudi nagrajen italijanski film Mediterraneo.

4. Salina, Italija

Na Eolskih otočjih je otok Salina prav posebni otok, do katerega je moč priti s trajektom. Na njem najdemo zanimiv hotel Signum, ki je skupek elegantno prenovljenih tradicionalnih vaških hiš, postavljenih med oljkami in limonami ter presenetljivim pogledom na veličastni otok Stromboli. Tu se lahko naužijemo prijetne mešanice dobre kuhe, starinskega pohištva in razvajanja v spa centru.

5. Île de Bendor, Francija

Ta francoski nenaseljeni otok je kupil papež milijonar Paul Ricard v petdesetih letih. V naslednjem desetletju ga je nato spremenil v eno najbolj prefinjenih točk na jugu Francije. Na njem so bivali tudi Salvador Dalí, Melina Mercouri, Josephine Baker in Jean-Paul Belmondo. Danes je to počitniški otok, oddaljen le streljaj od celine, ki ponuja umetniške aktivnosti, tenis in vodne športe.

6. Meganisi, Grčija

To je eden od manjših in bolj zabavnih jonskih otokov, tik ob vzhodni obali Lefkasa. Da pridete do njega z letalom najprej poletite do Prevese in nato vas čaka še ura vožnje s trajektom in avtomobilom. Otok ponuja lepe plaže, še posebej pa je priljubljen med ljubitelji sprehodov in pohodništva.

7. Otok Cies, Španija

Domačini otok Cies imenujejo tudi „Galski Karibi“ ali „Galski Sejšeli“, kar ni težko razumeti, saj tamkajšnje plaže izgledajo skoraj tropsko. Najlepša plaža se razteza kar 1200 metrov v dolžino in ponuja mehak pesek, ki kar vabi na brezdelno poležavanje. Do nje poleti pripelje tudi ladja.

8. Ios, Grčija

“Lirska lepota Iosa poživlja,” pravi Bethany Hughes iz Telegraph Travela. Ios naj bi bil otok, kjer je veliki pesnik Homer videl svoj zadnji sončni zahod. Na njem lahko najedete akustične koncerte, kiparske poti in velika praznovanja sredozemskih plodov. Ios ponuja epski užitek v starodavnem in sodobnem smislu.

9. Marstrand, Švedska

Večina obiskovalcev otoka Marstrand pride tja zaradi jadranja, plavanja, uživanja v morskih sadežih in sprehajanja po pristanišču, kjer lahko občudujejo razkošne jahte in tradicionalne lesene hiše. Za krasen razgled na celotni otok pa se splača podati tudi na vrh trdnjave Carlsten.

10. Šolta, Hrvaška

Deloma zaradi skalnate divjine in deloma zaradi bližine Splita turisti pogosto spregledajo hrvaški otok Šolta. Otok, ki ga najdemo v Dalmaciji, s svojimi skritimi plažami, tradicionalno kulturo in domačimi specialitetami očara prav vse, naveličane masovnega turizma. Tudi rimski cesar Dioklecijan, katerega palača iz četrtega stoletja stoji v središču Splita in je danes ena najpomembnejših zgodovinskih zgradb v mestu, je tam rad ribaril in se sproščal.

(Visited 652 times, 1 visits today)
Exit mobile version